HG nr. 1.577/2022 a intrat in vigoare - ce se intampla cu concediul paternal?

concediu paternal normeHG nr. 1.577/2022
HG nr. 1.577/2022 a intrat in vigoare - ce se intampla cu concediul paternal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca Hotararea nr. 1.577/2022 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 244/2000 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 6 din 4 ianuarie 2023.
 
Articol unic. — Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 244/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 150 din 11 aprilie 2000, cu completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 1. — Titularul dreptului la concediu paternal, prevazut la art. 1 alin. (1) din Legea concediului paternal nr. 210/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege, cu durata de 10 zile lucratoare, este tatal copilului nou-nascut, respectiv al copiilor nou-nascuti, in cazul sarcinilor multiple, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul/copiii, in cazul sarcinilor multiple, este/sunt nascut/nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat/sunt adoptati de titularul dreptului."
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC, detalii aici >>>
 
2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 2. — Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris angajatorului, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului/copiilor, in cazul sarcinilor multiple. Acesta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal."
 
3. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 3. — (1) Concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de lucrator potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) si (3) din lege, indiferent de modul de organizare si de finantare a angajatorului.
(2) In cazul personalului prevazut la art. 2 alin. (1^1) din lege, angajatorul reprezinta institutia din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala in care isi desfasoara activitatea acesta."
 
4. La articolul 4, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
 
„(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se plateste din fondul de salarii al angajatorului si se include in veniturile impozabile ale lucratorului."
(...)
 
6. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 6. — (1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 10 zile lucratoare cu inca 5 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda pentru fiecare copil nou-nascut, respectiv pentru fiecare nastere in cazul sarcinilor multiple pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut."
 
7. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 7. — (1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
 
(2) Cursurile de puericultura se pot desfasura in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului in cabinetul medicului de familie al tatalui sau in cadrul unitatilor sanitare sau altor unitati de profil care organizeaza astfel de cursuri.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie sau, dupa caz, personalul specializat din cadrul unitatilor sanitare sau altor unitati de profil va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
 
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate, respectiv este medic sau asistent medical, nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, suplimentar, datele personale din cartea de identitate a tatalui, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie sau, dupa caz, a personalului specializat prevazut la alin. (3)."
 
8. La articolul 8, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
 
„(2) Acordarea concediului de lauzie neefectuat se face de angajatorul la care tatal isi desfasoara activitatea, la cererea acestuia, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de tata al copilului nou-nascut, precum si a certificatului de deces al mamei si, dupa caz, a certificatului de concediu de lauzie al mamei in situatia in care acesteia i s-a eliberat un certificat de acest fel." (...)
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Aplicati corect modificarile recente aduse de Legea nr. 72/2022?


Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!

Principalele modificari introduse de Legea nr. 22/2022 vizeaza:

1) modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile
2) diurna acordata administratorilor
3) indemnizatia de mobilitate

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Totul despre Diurna. Legislatie actualizata la zi. Cazuri practice explicate”!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu paternal normeHG nr. 1.577/2022

Data aparitiei: 05 Ianuarie 2023
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


HG nr. 1.577/2022 a intrat in vigoare - ce se intampla cu concediul paternal? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deducere personala. CopilIntrebare: Pentru un copil care urmeaza sa implineasca 18 ani in data de 29 ianuarie si nu este inscris in nicio unitate de invatamant, deci nu merge la scoala, mama are dreptul sa beneficieze de deducere personala de baza la salariul lunii ianuarie, in conformitate cu modificarile aduse de OG nr. 16/2022? Precizez ca si tatal copilului nu obtine venituri si este declarat in intretinerea mamei.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Bonus in perioada de suspendare a contractului individual de munca. Temei legalIntrebare: Va rog sa ne oferiti opinia dvs cu privire la urmatoarea speta : avem un salariat care este intreaga luna ianuarie in concediu medical insa dorim sa ii oferim un bonus de performanta pentru realizarea cu maxima eficienta a sarcinilor de munca aferente anului 2022. Este in regula din punct de vedere legal? De regula cand oferim bonusuri/prime emitem o decizie din partea administratorului unde sunt trecute persoanele si sumele aferente.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]