importante Codului muncii printre care si modificarea art.17 alin. (5) care stabilea termenul in care se intocmesc actele aditionale pentru modificarea contractelor individuale de munca (CIM).
Incheierea unui act aditional la CIM dupa orice modificare prevazuta la alin. (3) din Codul Muncii
Pana de curand, art.17 alin.(5) din Codul muncii prevedea ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
Incepand cu data de 07.08.2017, art.17 alin.(5) prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia modificarilor prevazute in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca.
Termenul de inregistrare in REVISAL s-a modificat
Dupa modificarea art. 17 din Codul muncii s-a schimbat si termenul de inregistrare a actelor aditionale in REVISAL.
Art.4 alin.(2) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta al salariatilor prevede ca orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), d)-l) se transmite in registru in termenul prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003.
ATENTIE! Orice modificare privind datele de identificare ale angajatorului se vor transmite la inspectoratul teritorial de munca in termen de 3 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
De asemnea, corectiile erorilor aparute la completarea registrului se vor face la data la care angajatorul a luat cunostinta de ele, conform HG nr.500/2011.
In acest context, este demn de mentionat ca intomirea actelor aditionale pentru modificarea elementelor din CIM si inregistrarea acestor modificari in REVISAL se va face anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca.
IMPORTANT! Netransmiterea acestor modificari constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000, conform prevederilor HG nr.500/2011.
REVISAL: la ce trebuie sa fie atenti angajatorii cand inceteaza un contract individual de munca (CIM)
Este demn de mentionat ca fiecare situatie se judeca individual.
Dispozitiile Legii 53/2003 Codul muncii se intregesc cu celelalte dispozitii cuprinse in legislatia muncii si, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca prevazute de prezentul cod, cu dispozitiile legislatiei civile (art. 278 din Codul muncii)...citeste mai multe aici >>>