Potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu crestere copil in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Cele 12 luni pot fi constituite si din perioadele in care persoanele au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului, in concordanta cu dispozitiile alin. (5) lit. g) din acelasi articol.
Drepturile prevazute la art. 2 alin. (1)-(4) din ordonanta de urgenta se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri, art. 2 alin. (1) din Nomrele de aplicare ale OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (CCC), aprobate prin HG 52/2011.
Astfel, in speta cele 12 luni vor fi constituite partial din perioada in care a beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului si perioada in care a realizat venituri din salarii dupa revenirea din CCC.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Conform art. 1 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, beneficiaza de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, denumita in continuare ordonanta de urgenta, urmatoarele persoane, denumite in continuare persoane indreptatite:
a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor, respectiv fiecare, in cazul prevazut la art. 10 din ordonanta de urgenta;
b) oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii, respectiv fiecare, in cazul prevazut la art. 10 din ordonanta de urgenta;
c) persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;
e) persoana care a fost numita tutore.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca persoanele indreptatite prevazute la alin. (1) beneficiaza de drepturile prevazute de ordonanta de urgenta daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) se incadreaza in prevederile art. 2 alin. (1) sau, dupa caz, in prevederile art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta;
b) sunt cetateni romani sau, dupa caz, straini ori apatrizi;
c) au domiciliul sau resedinta in Romania, conform legii;
d) locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Asadar, tatal care a realizat venituri din salarii timp de 7 luni dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilului, poate beneficia de un nou concediu pentru cresterea copilului.