Va reamintim ca, in Romania, calitatea de coasigurat este conditionata de neobtinerea de venituri. Cu alte cuvinte, persoana pe care salariatul o are in intretinere, pentru a avea calitatea de coasigurat trebuie sa nu realizeze niciun venit.
Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, din 29.11.2018 aprobate prin OCNAS 1549/2018 prevad la art. 11 lit. e) si documentele necesare in aceasta situatie, pentru ca o persoana in cauza sa devina coasigurat.
Este vorba despre:
- act de identitate valabil la data solicitarii original si in copie,
- documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata,
- declaratie pe propria raspundere a coasiguratului din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii,
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (in speta prezentata aceasta persoana este salariatul) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva...mai multe despre coasigurati in 2024 >>>
Dar, pentru a fi coasigurat este necesar sa locuiesti la aceeasi adresa ca salariatul? Ce prevede legislatia in vigoare, in acest sens? Iata un studiu de caz relevent in acest sens, prezentat pe PortalCodulMuncii si explicat de specialisti.
"Parintii care doresc sa fie trecuti in calitate de coasigurat trebuie sa fie cu domiciliul in acelasi loc cu salariatul?"
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 224 lit. b) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt asigurati fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Art. 154 din Codul fiscal prevede similar:
(1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
Conform art. 11 lit. e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, din 29.11.2018 aprobate prin OCNAS 1549/2018 documentele necesare sunt:
-» act de identitate valabil la data solicitarii original si in copie,
-» documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata,
-» declaratie pe propria raspundere a coasiguratului din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii,
-» declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (salariatul) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Astfel, salariatul poate lua in intretinere ambii parintii daca sunt fara venituri.
In aceste conditii, consideram ca atat mama cat si tatal asiguratului pot fi coasigurati ai salariatului daca nu realizeaza niciun venit si se afla intretinerea salariatului.
Cu privire la domiciliul coasiguratului nu am identificat nici o trimitere in cuprinsul Legii 95/2006.
Am identificat in Normele de aplicare ale Codului fiscal, la pct. 13 alin. (2):
(2) Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.
Persoana aflata in intretinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul in a carui intretinere se afla.
Sunt considerate persoane aflate in intretinere sotul/sotia contribuabilului, copiii acestuia, precum si alti membri de familie pana la gradul al doilea inclusiv.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.