legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: Transmiterea REVISAL si neprezentarea salariatului la locul de munca

HG 161/2006HG 37/2010RevisalCodul munciiCIM

Asa cum se stie deja, se trece la inregistrarea unui contract de munca in REVISAL pana cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul vizat. Cu toate acestea, exista si situatii in care angajatul pentru care s-a declarat contractul de munca nu se mai prezinta la locul de munca. Cum va proceda o societate in acest caz pentru anularea informatiilor din REVISAL?

In aceasta privinta, informatiile necesare sunt continute de art. 3 alin. 2 indice 1 coroborat cu alin. 2 din HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor astfel cum a fost completat prin HG 37/2010, la angajarea fiecarui salariat, elementele de identificare ale acestuia (numele, prenumele, codul numeric personal - CNP), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

In acelasi timp, art. 4 alin. (5) din acelasi act normativ prevede ca in cazurile mentionate la art. 3 alin. 2 indice 1 si 2 indice 2, registrul se transmite la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul angajatorul cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat, respectiv la data incetarii contractului individual de munca al acestuia.

Prin urmare,  momentul transmiterii Revisalului catre ITM trebuie sa fie ulterior momentului semnarii (incheierii) de catre angajat si angajator a CIM, dar anterior momentului inceperii activitatii de catre salariat.

In conditiile in care persoana care trebuia angajata nu a semnat contractul individual de munca, nu s-a nascut raportul juridic cu respectivul angajator, atfel incat nu poate inceta ceva care, in fond, nu exista.  In acest caz, societatea poate incheia CIM cu persoana in cauza, procedandu-se ulterior la  incetarea contractului individual prin acord, demisie ori concediere in perioada de proba conform art. 31 alin. (3)din Codul muncii, republicat.

O alta solutie o poate reprezenta anularea inregistrarii pe motiv de inscrieri eronate, insa in acest caz exista riscul sanctionarii contraventionale pentru completarea registrului cu date eronate conform art. 8 alin. (1) lit. e) coroborat cu alin. (2) lit. c) din HG 161/2006, astfel cum a fost modificat prin HG 37/2010. Insa, in cazul in care a fost semnat contractul de munca de catre angajat actul va putea fi incetat prin acord, demisie ori concediere in perioada de proba conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat, sau chiar concediere in temeiul art. 61 alin. (1) litl a) din cod, pentru savarsirea abaterii disciplinare constand in lipsa nemotivata de la locul de munca.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 161/2006HG 37/2010RevisalCodul munciiCIM

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 08 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Studiu de caz: Transmiterea REVISAL si neprezentarea salariatului la locul de munca Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca in folosul comunitatiiIntrebare: Am o situatie cu un angajat care a primit munca in folosul comunitatii. Cum se procedeaza in acest caz cu zilele care le va folosi (pontaj, plata) in cazul "munca in folosul comunitatii"?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]