Intrebare
In urma concedierii unui salariat angajat in 2010, instanta a dispus reintegrarea acestuia in functia detinuta anterior. La reintegrare i s-a solicitat certificatul medical pentru respectarea prevederilor art. 28 lit. a) din Legea nr.53/2003, republicata. Salariatul a prezentat documentul, dar ulterior s-a constat ca acceasi persoana nu a prezentat certificatul medical la angajare. In conditiile date, se mai poate constata acum nulitatea contractului in temeiul prevederilor art. 27, alin. (2)?
Solutia specialistului
Conform art. 186 din Codul muncii, angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii. Totodata, potrivit art. 27 alin. (1) din acelasi cod, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
Examenul medical la angajare in munca se realizeaza in conformitate cu prevederile HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Concedierea perfect legala
40 Modele de Regulament Intern
Potrivit art. 8 alin. (1) din acest act normativ, serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca iar conform art. 13, examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
- compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
- existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
In functie de rezultatul examenului medical la angajarea in munca, prevede art. 14, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru:
- adaptarea postului de munca la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice si la starea de sanatate a lucratorului, in cazul lucratorilor care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
- indrumarea persoanei care urmeaza a fi angajata catre alte locuri de munca;
- includerea in circuitul informational si operational din sistemul sanitar a acelor persoane care necesita o supraveghere medicala deosebita.
Potrivit art.15, examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
- lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
- lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
- lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la HG nr. 355/2007.
Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Examenul medical la angajarea in munca este obligatoriu in conditiile aratate.
Pe cale de consecinta, fisa de aptitudine nu poate fi inlocuita cu alte inscrisuri cum ar fi adeverinta eliberata de medicul de familie sau de alt medic care sa ateste ca viitorul salariat este apt de munca.
Conform art. 57 alin. (3) din Codul muncii, nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege. Astfel, contractul individual de munca incheiat fara avizul prevazut de lege este sanctionat cu nulitatea absoluta intrucat s-a incalcat o norma de securitate si sanatate in munca imperativa. Daca, ulterior, avizul este obtinut, consideram ca nulitatea se acopera in baza art. 57 alin. (3) din Codul muncii .
Mai mult, angajatorul nu poate sa isi invoce propria culpa constand in faptul ca a angajat o persoana pentru care nu a solicitat efectuarea examenul medical la angajare in conditiile legii.