Protectia muncii la birou - Ecranul calculatorului

23 Ianuarie 2012
23 Ianuarie 2012
examen medicalprotectia munciisecuritate si sanatate in muncaecran de vizualizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Amenajati locurile de munca ce cuprind echipamente cu ecran de vizualizare astfel incat sa ofere lucratorilor confort si libertate de miscare, deci eficienta, si sa fie reduse la minimum riscurile de natura vizuala, mentala si posturala. Puteti realiza acest lucru si, in plus, puteti evita sanctiunile contraventionale, daca respectati cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, stabilite prin H.G. nr. 1.028/2006.

Ca angajator, aveti urmatoarele obligatii:

- sa faceti o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala;
- sa luati masuri corespunzatoare in cazul in care, in urma analizei, ati constatat existenta unuia sau a mai multora dintre riscurile de mai sus. Aceste masuri vizeaza, de pilda, marimea caracterelor alfanumerice sau grafice afisate, si stralucirea si/sau contrastul dintre caractere si fondul ecranului, pozitia tastaturii, calitatile ergonomice ale scaunului lucratorului, conditiile de microclimat, interfata operator/computer etc.
sa planificati sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.

Info
Cerintele minime pe care trebuie sa le respectati atunci cand luati masuri pentru a elimina sau diminua riscurile profesionale ce pot aparea ca urmare a utilizarii echipamentelor cu ecran de vizualizare sunt prevazute in Anexa la H.G. nr. 1.028/2006.
---

Definitii
1) Echipament cu ecran de vizualizare - ecran de vizualizare grafic sau alfanumeric, indiferent de procedeul de afisare folosit.

2) Post de lucru - ansamblu care cuprinde un echipament cu ecran de vizualizare, prevazut cu tastatura, sau un dispozitiv de introducere a datelor si/sau un program care stabileste interfata operator/masina, accesorii optionale, periferice, inclusiv unitate de discheta si/sau unitate optica, telefon, modem, imprimanta, suport pentru documente, scaun, masa sau suprafata de lucru, precum si mediul de munca inconjurator.
---

Prevederile H.G. nr. 1.028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare nu se aplica in cazul:

- cabinei soferului sau cabinei de comanda in cazul vehiculelor si masinilor;
- sistemelor informatice de la bordul mijloacelor de transport;
- sistemelor informatice destinate in principal utilizarii publice;
- sistemelor portabile care nu se utilizeaza in mod prelungit la postul de lucru;
- masinilor de calculat, caselor de marcat si oricarui echipament prevazut cu un mic dispozitiv de afisare sau de masurare a datelor, necesar pentru utilizarea directa a acestui echipament;
- masinilor de scris de conceptie clasica, de tipul "masini de scris cu fereastra".

sfaturi
Amplasati posturile de lucru ce contin echipamente cu ecran de vizualizare intre sirurile de corpuri de iluminat din incapere.
Amplasati echipamentele cu ecran de vizualizare astfel incat:
- sa fie la distanta fata de ferestre;
- directia de privire sa fie paralela cu sursele de lumina (naturala si artificiala);
- in fata sau in spatele lucratorului sa nu se afle suprafete vitrate.
---

Sanctiune
Raspundeti contraventional si puteti fi sanctionat cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, daca nu respectati reglementarile de securitate si sanatate in munca privind suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului uman, conform art. 39 alin. (9) lit. b) din Legea nr. 319/2006.
---

Asigurati protectia ochilor si a vederii angajatilor dvs.:
- prin examen medical efectuat de catre un medic de medicina a muncii, atat la angajare, cat si ulterior, la intervale regulate sau ori de cate ori apar tulburari care pot fi cauzate de lucrul cu un ecran de vizualizare;
- prin examen oftalmologic, daca rezultatele examenului medical impun acest lucru;
- prin furnizarea de dispozitive de corectie speciale pentru lucratori, daca rezultatele examenelor medicale de mai sus arata ca acest lucru este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie.

Util
Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punct de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]