A fost adoptata de Guvern Hotararea privind prelungirea starii de alertacu inca 30 de zile pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 12 iunie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Redam cele mai importante precizari:
(...)
5. Se considera necesara mentinerea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca, sau in alte zone cu potential de aglomerare stabilite prin hotarare a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
(...)
87. Se propune mentinerea obligatiei de organizare a programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu pentru toti angajatorii la care specificul activitatii permite aceasta desfasurare a muncii.
88. In vederea evitarii aglomerarii transportului public, in situatia in care nu se poate desfasura activitatea in regim de telemunca sau munca la domiciliu, se propune mentinerea obligatiei de organizare a programului de lucru de catre angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societa?tle nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati, astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
89. Se propune ca organizarea activitatii la locul de munca, sa fie realizata cu respectarea prevederilor legale emise de autoritatile competente in ceea ce priveste prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor, tinand cont si de gradul de vaccinare al angajatilor de la acel loc de munca, atestat prin certificat de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariatii pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si de numarul de angajatii aflati in intervalul de 90 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariatii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-COV2, care detin si prezinta angajatorului adeverinta eliberata de medicul de familie.
Hotararea CNSU nr. 38/2021 completa poate fi consultata
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<