"As avea o intrebare legata de stampila unitatii sanitare emitente pe certificatele de concediu medical. La eliberarea unui certificat medical de catre spital mai este obligatorie aplicarea stampilei la Unitatea sanitara emitenta?"
Raspunsul specialistilor:
Ordinul nr. 1092/745/202 reglementeaza aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medica lpe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru
accidente de munca si boli profesionale.
Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte?
In conformitate cu prevederile art. 4 “medicul care elibereaza certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea datelor inscrise in rubricile completate. Necompletarea rubricilor conform instructiunilor aprobate prin prezentul ordin si/sau completarea eronata a acestora constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Modul de completare a certificatelor de concediu medical
In Anexa 2 sunt prevazute Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical, astfel:
Art 1:” acordarea certificatului de concediu medical se face pe formularul cu regim specialprevazut in anexa nr. 1 la ordin, de catre orice medic aflat in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, precum si de orice alt medic cu autorizatie de libera practica valabila, medic de familie sau specialist, care incheie o conventie in acest sens cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin reprezentantul sau legal, denumit in continuare medic curant, sau de catre casele de asigurari de sanatate pentru situatiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si in normele de aplicare a acesteia.
Articolul 3 : “(1) Certificatele de concediu medical se completeaza in 3 exemplare, cu respectarea tuturor elementelor prevazute de formular si vor fi tiparite pe hartie autocopianta in 3 culori: alb, roz si verde.
Articolul 6 din acelasi act normativ precizeaza ca ……”(2) formularele de certificate de concediu medical in formatul aprobat prin Ordinul ministrul sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 233/125/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, precum si asiguratilor sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale………………….(3) se elibereaza fara aplicarea stampilei unitatii sanitare emitente, iar in situatiile in care acestea se acorda pentru ingrijire copil bolnav, medicul curant va inscrie codul numeric personal al copilului pentru care se acorda certificatul.
In concluzie, din coroborarea textelor de lege mai sus invocate, rezulta faptul ca la eliberarea unui certificat medical de catre spital nu mai este obligatorie aplicarea stampilei unitatii sanitare emitente.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<