"Va rog sa ne spuneti daca la intoarecerea din concediu crestere copil de 2 ani este nevoie sa trimitem angajata la control medicina muncii pentru a stabili din nou ca este apta de munca."
Raspunsul specialistilor:
In Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede, la articolul 8 alin. (1) ca serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt:
- examenul medical la angajarea in munca;
- examenul medical de adaptare;
- examenul medical periodic;
- examenul medical la reluarea activitatii;
- examen medical de supraveghere speciala;
- promovarea sanatatii la locul de munca.
La art. 23 din acelasi act normativ se prevede ca: ”Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22”.
Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, in opinia noastra, la revenirea in activitate dupa efectuarea concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, salariata trebuie sa se prezinte, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, pentru examenul medical la reluarea activitatii, avand in vedere faptul ca a intrerupt activitatea pentru o perioada mai mare de 6 luni.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<