"Va rog sa ne spuneti daca la intoarecerea din concediu crestere copil de 2 ani este nevoie sa trimitem angajata la control medicina muncii pentru a stabili din nou ca este apta de munca."
Raspunsul specialistilor:
In Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede, la articolul 8 alin. (1) ca serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt:
- examenul medical la angajarea in munca;
- examenul medical de adaptare;
- examenul medical periodic;
- examenul medical la reluarea activitatii;
- examen medical de supraveghere speciala;
- promovarea sanatatii la locul de munca.
La art. 23 din acelasi act normativ se prevede ca: ”Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22”.
Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, in opinia noastra, la revenirea in activitate dupa efectuarea concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, salariata trebuie sa se prezinte, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, pentru examenul medical la reluarea activitatii, avand in vedere faptul ca a intrerupt activitatea pentru o perioada mai mare de 6 luni.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii continuare activitate dupa varsta de 65 de aniIntrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<