"Procedura in caz de pierdere a sarcinii pentru revenirea la conditiile initiale de munca. Trebuie raportat la ITM sau DSP acest fapt? doamna cere revenirea in campul muncii. Ce documente trebuie facute in acest caz?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Obligatiilor angajatorilor raportat la salariatele ce prezinta documente care le atesta starea de graviditate rezida din prevederile O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
In conditiile respectivului act normativ, angajatorul are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea. in termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una din urmatoarele situatii:
salariata gravida a anuntat in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate, anexand, in acest sens, un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
salariata care a nascut recent si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;
salariata care alapteaza si care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.
IMPORTANT!
Deci pentru situatia relatata nu trebuie efectuate raportari catre alte institutii sau entitati.
De asemenea, concediile medicale pentru astfel de situatii se acorda in concordanta cu O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca si cu O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, salariatele asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Salariata poate solicita, de asemenea, concediu de risc maternal, in intregime sau fractionat, in functie de recomandarea medicului si de justificarea angajatorului privind perioada posibila de eliminare a riscurilor de la locul de munca, pentru sanatatea sau securitatea ei.
Concediul de risc maternal se acorda pe durate care nu pot depasi, cumulat, 120 de zile calendaristice.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Se subintelege ca salariata va ramane in concediu medical, atat timp cat primeste de la medicul specialist sau medicul de familie un certificat de concediu medical pe care il va prezenta angajatorului acesta neavand alta obligatie la reluarea activitatii persoanei in cauza.
Un raspuns valabil la data de 20.11.2021, oferit de specialistii de la
PortalSSM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<