Inspectia Muncii: incetarea programului de lucru din cauza temperaturilor extreme

03 Februarie 2012
03 Februarie 2012
inspectorimuncaangajatoritemperaturi extreme
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Inspectorii de munca sau angajatorii pot dispune intreruperea proceselor de munca in perioadele cu temperaturi extreme daca se constata o stare de pericol iminent imbolnavire profesionala pentru lucratorii care participa la procesul de productie, acest lucru fiind prevazut in legislatia muncii.

Legislatia muncii prevede ca procesele de munca pot fi intrerupte daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, la articolul 6 (1) prevede ca angajatorii care nu pot asigura anumite conditii de munca in timpul temeperaturilor extreme, pot lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, mai multe masuri, printre care reducerea duratei zilei de lucru sau intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitattii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.

Aceste masuri pot fi stabilite daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

Daca se decide aplicarea acestor masuri, angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, putand opta pentru recuperarea in urmatoarele sase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior sau pentru nerecuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

OUG 99/2000 mai stabileste ca pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

In normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta 99/2000 se stabileste ca temperaturile scazute extreme sunt considerate "temperaturile sub minus 20â–«C sau cand indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32".

In normele metodologice se mai precizeaza ca angajatorii au obligatia sa ia cunostinta direct sau prin personalul cu atributii in domeniul protectiei muncii ca temperatura, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire, a atins sau se prognozeaza sa atinga valorile extreme.

"Personalul cu atributii in domeniul protectiei muncii poate sa propuna masuri de protectie a salariatilor potrivit prevederilor ordonantei de urgenta, care vor fi discutate si adoptate de comun acord de catre angajator cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. Masurile prevazute la art. 6 alin. (1) din ordonanta de urgenta se adopta si in cazul in care angajatorul constata ca, prin conditiile pe care le asigura, nu poate mentine un randament corespunzator in munca sau ca acestea sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor", se mai arata in normele metodologice.

Acelasi act normativ mai prevede ca angajatorii vor putea lua orice masuri, altele decat cele prevazute in ordonanta de urgenta, pentru protectia persoanelor care lucreaza in conditii de temperaturi extreme.

Articolul 19, alin.f din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii prevede ca inspectorii de munca pot sa dispuna intreruperea sau suspendarea imediata a proceselor de munca atunci cand constata o stare de pericol iminent de accident sau de imbolnavire profesionala pentru lucratorii care participa la procesul de productie sau pentru alte persoane.

Prevederi similare exista si in articolul 47 din Legea 319/2006 privind protectia si securitatea muncii, care stabileste ca Inspectia Muncii, autoritatea competenta in ceea ce priveste controlul aplicarii legislatiei referitoare la securitatea si sanatatea in munca, poate dispune "sistarea activitatii sau scoaterea din functiune a echipamentelor de munca, in cazul in care constata o stare de pericol grav si iminent de accidentare sau de imbolnavire profesionala".

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]