In cazul in care o concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul (art. 78 alin. (1) din Codul muncii).
Consecinta anularii deciziei de concediere consta in reintegrarea efectiva in munca daca contestatorul a solicitat acest lucru conform art. 78 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia, „la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.”
Legea nu prevede un termen in care salariatul trebuie sa solicite reluarea activitatii ca urmare a masurii dispuse de instanta. Însa, avand in vedere ca potrivit art. 289 din Codul muncii, „hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept”, inseamna ca de la data pronuntarii unei asemenea hotarari se pune problema reintegrarii in munca.
Astfel, dupa ce salariatul ia cunostinta de hotararea ce ii este favorabila trebuie sa solicite reluarea activitatii iar angajatorul trebuie sa actioneze cu buna credinta aducand la indeplinire acea hotarare.
„Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.”
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legea nu prevede obligativitatea emiterii unei decizii a angajatorului prin care salariatul sa fie repus in postul detinut anterior. Daca se emite o astfel de decizie, ea trebuie sa respecte intocmai hotararea judecatoreasca de reintegrare.
Daca salariatul nu se prezinta la serviciu in vederea reangajarii potrivit hotararii judecatoresti, angajatorul poate sa il concedieze disciplinar pentru absente
nemotivate.
In acest sens angajatorul numeste o comisie de cercetare disciplinara. Comisia astfel numita va convoca salariatul in vederea cercetarii disciplinare prealabile concedierii. La data stabilita in convocator veti intocmi un proces-verbal de cercetare.
Daca salariatul nu se prezinta la data, ora si locul stabilite in convocare, fara un motiv obiectiv, veti preciza acest aspect in procesul-verbal. In functie de rezultatele obtinute ca urmare a convocarii salariatului veti intocmi decizia de incetare a CIM in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii