Pasii legali pentru reintegrarea unui salariat concediat netemeinic

14 Octombrie 2010
14 Octombrie 2010
reintegraresalariatconcediat netemeinic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pasii legali pentru reintegrarea unui salariat concediat netemeinic

In cazul in care o concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul (art. 78 alin. (1) din Codul muncii).

Consecinta anularii deciziei de concediere consta in reintegrarea efectiva in munca daca contestatorul a solicitat acest lucru conform art. 78 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia, „la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.”

Legea nu prevede un termen in care salariatul trebuie sa solicite reluarea activitatii ca urmare a masurii dispuse de instanta. Însa, avand in vedere ca potrivit art. 289 din Codul muncii, „hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept”, inseamna ca de la data pronuntarii unei asemenea hotarari se pune problema reintegrarii in munca.

Astfel, dupa ce salariatul ia cunostinta de hotararea ce ii este favorabila trebuie sa solicite reluarea activitatii iar angajatorul trebuie sa actioneze cu buna credinta aducand la indeplinire acea hotarare.

„Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.”

Legea nu prevede obligativitatea emiterii unei decizii a angajatorului prin care salariatul sa fie repus in postul detinut anterior. Daca se emite o astfel de decizie, ea trebuie sa respecte intocmai hotararea judecatoreasca de reintegrare.

Daca salariatul nu se prezinta la serviciu in vederea reangajarii potrivit hotararii judecatoresti, angajatorul poate sa il concedieze disciplinar pentru absente
nemotivate.

 In acest sens angajatorul numeste o comisie de cercetare disciplinara. Comisia astfel numita va convoca salariatul in vederea cercetarii disciplinare prealabile concedierii. La data stabilita in convocator veti intocmi un proces-verbal de cercetare.

Daca salariatul nu se prezinta la data, ora si locul stabilite in convocare, fara un motiv obiectiv, veti preciza acest aspect in procesul-verbal. In functie de rezultatele obtinute ca urmare a convocarii salariatului veti intocmi decizia de incetare a CIM in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]