Munca in conditii de canicula - amenda de la 1500 la 2500 lei pentru angajatorii care NU respecta legislatia!

Ioana Pavel
Ioana Pavel
04 Iulie 2023
04 Iulie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
temperaturi ridicate norme ssmOUG nr. 99/2000canicula angajati
Munca in conditii de canicula - amenda de la 1500 la 2500 lei pentru angajatorii care NU respecta legislatia!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca inspectorii de munca verifica respectarea tuturor reglementarilor prevazute pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor expusi la temperaturi extreme, si anume: asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 - 4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea ori esalonarea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. 

 Temperaturi ridicate extreme - norme SSM
 
De asemenea, exista si posibilitatea intreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatilor in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale, daca temperaturile ridicate extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive. De retinut ar fi faptul ca, pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. 
 
In aceasta situatie, se vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata. Atragem atentia ca nerespectarea prevederilor Ordonantei privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1500 la 2500 de lei in conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000", a precizat Bratu, potrivit unui comunicat Inspectia Muncii.
 
In acest context, Inspectia Muncii a demarat verificarea modului de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. 
 
Va reamintim ca angajatorii sunt obligati sa ia masuri pentru ameliorarea conditiilor de munca, cum ar fi: reducerea intensitatii si a ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
 
ITM ne reaminteste ca, in perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorul va lua, in primul rand, masuri pentru adaptarea conditiilor de munca:
  •  
  • reducerea intensitatii si a ritmului activitatilor fizice;
  • asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]