Incendiile sunt provocate, de cele mai multe ori, de neglijenta la utilizarea surselor de foc deschis si de fumatul la locul de munca.
Din acest punct de vedere, iata care sunt recomandarile de care trebuie sa tineti seama:
1. Permiteti fumatul numai in locuri amenajate, ca regula generala in firma dvs.
2. Permiteti utilizarea surselor de foc deschis numai lucratorilor special instruiti in acest scop.
SANCTIUNE
Se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind folosirea surselor de foc deschis si fumatul la locurile de munca unde acestea sunt interzise, conform art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea nr. 319/2006. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre inspectorii de munca.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
3. Efectuati verificari periodice ale modului in care angajatii dvs. respecta cerintele de mai sus.
4. Asigurati-va ca mijloacele de stingere a incendiilor exista, sunt adecvate si sunt functionale.
5. Asigurati-va ca planul de interventie in caz de incendiu este actualizat si aplicabil.
Cum stim cu totii, cele mai grave consecinte ale unui incendiu sunt pierderile de vieti omenesti si pagubele materiale directe.
Dar, la fel de periculos ca efectul direct al focului, este efectul fumului care poate contine, pe langa monoxid de carbon, noxe foarte puternice, cu efect iritant sau asfixiant, rezultate din arderea materialelor sintetice care sunt omniprezente in jurul nostru.
In plus, panica ce se creeaza la un incendiu poate conduce la blocarea cailor de evacuare, nu din cauza nefunctionarii sistemelor tehnice, ci din cauza imbulzelii.
6. Desemnati lucratorii care sa intervina in cazul producerii unui incendiu, de la faza de initiere pana la faza de evacuare a celorlalti lucratori.
7. Asigurati-va ca lucratorii sunt instruiti corespunzator si ca au mijloacele necesare pentru interventie.
SANCTIUNE
Se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei neindeplinirea de catre administrator sau conducatorul institutiei a obligatiei de a elabora instructiunile de aparare impotriva incendiilor si de a stabili atributiile ce revin salariatilor la locurile de munca – art. 19 lit. g) din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.