In cursul zilei de 21.09.2022 Comisia Europeana a anuntat ca a declansat o procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor 18 state membre pentru ca nu au notificat masurile nationale pentru transpunerea completa a Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor, pana la termenul limita de 2 august 2022, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.
Directiva (UE) 2019/1158 - ce schimbari trebuie notificate?
Directiva isi propune sa asigure egalitatea in participarea pe piata muncii prin incurajarea impartirii egale a responsabilitatilor de ingrijire intre parinti. A fost introdus concediul de paternitate, asigurandu-se ca tatii au dreptul de a lua cel putin zece zile lucratoare de concediu de paternitate in jurul momentului nasterii copilului.
Directiva stabileste, de asemenea, un minimum de patru luni de concediu pentru cresterea copilului, cel putin doua din cele patru luni netransferabile de la un parinte la altul. Acesta stabileste cinci zile lucratoare pe an de concediu pentru fiecare angajat care asigura ingrijire personala sau sprijin unei rude sau persoane care locuieste in aceeasi gospodarie si ofera tuturor parintilor care lucreaza a copiilor cu varsta de cel putin opt ani si tuturor ingrijitorilor dreptul de a solicita aranjamente flexibile de lucru.
Comisia Europeana a trimis o scrisoare de punere in intarziere catre 19 state membre (Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Croatia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia si Slovacia) deoarece nu au notificat masurile nationale pentru transpunerea completa a a Directivei (UE) 2019/1158, pana la termenul limita de 2 august 2022.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<