Fisa postului este un document esential care stabileste atributele, responsabilitatile si competentele fiecarui angajat, iar intocmirea ei trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii (Legea nr. 53/2003) si legislatia secundara.
Asadar, fisa postului este un document care precizeaza sarcinile si responsabilitatile ce-i revin titularului postului, conditiile de lucru, standardele de performanta, modalitatea de recompensare, precum si caracteristicile personale necesare angajatului pentru indeplinirea cerintelor postului. Fisa postului este un document operational important, care prezinta in detaliu cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un angajat, precum si conditiile de munca necesare pentru ca acesta sa-si desfasoare in mod normal activitatea.
Ce contine fisa postului?
Fisa postului este documentul in care se descrie un post din cadrul unei organizatii, precizandu-se rolul acestuia, precum si relatiile profesionale pe care trebuie sa le aiba ocupantul postului cu ceilalti angajati in vederea realizarii obiectivelor specifice postului respectiv.
Concret, potrivit art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, angajatorul are dreptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii, iar potrivit art. 41 alin. (1) din acelasi act normativ, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului (art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii).
Mai multe despre ce este, ce contine, care este scopul fisei de post, precum si un MODEL de fisa de post gasesti AICI.
Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul cu privire la (...) functia/ ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor
din Romania sau altor acte normative si atributiile postului (art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii).
Art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii prevede ca angajatorul are obligatia sa informeze salariatul despre functia/ocupatia sa, atributiile postului si criteriile de evaluare. Acestea trebuie sa fie stabilite clar pentru fiecare salariat, nu doar generic pentru toti. Pentru fiecare ocupatie exista un standard ocupational, iar atributiile trebuie adaptate specific la fiecare post.
Fisa postului ar trebui, de asemenea, sa contina cerintele jobului, dar si sarcinile pe care angajatul le va indeplini. Desi este o anexa a contractului individual de munca, fisa postului este la fel de importanta.
Iar elementele pe care trebuie sa le cuprinda sunt: cerintele necesare pentru ocuparea rolului, conditiile de munca, responsabilitatea propriu- zisa a angajatului si standardele de performanta.
Modificarea fisei postului - in ce conditii se poate realiza?
Modificarea fisei postului se poate face si unilateral. Daca nu se modifica natura muncii prestate, schimbarea atributiilor postului, prin modificarea fisei de post, nu constituie o modificare a contractului individual de munca.
In fisa postului trebuie sa se mentioneze cat mai clar, specific si detaliat atributiile si sarcinile de serviciu. Fisa postului trebuie sa contina anumite elemente obligatorii. Printre acestea se numara:
– denumirea oficiala a postului;
– locul pe care il va ocupa viitorul angajat in
organigrama;
– cerintele necesare ocuparii postului;
– definirea responsabilitatilor;
– indicatorii de performanta;
– data la care a fost intocmita si semnata atat de angajat, cat si de angajator.
Atributiile angajatului sunt create de catre angajator, iar cel mai important este ca acestea sa fie cat mai clare si insotite de detalierea fiecareia in parte. In Codul muncii exista mai multe articole care fac referire la fisa postului. Ele se refera atat

Legis Plus Legislatia Muncii

Kit documente SSM TOP 10 instructiuni proprii si fise de evaluare a riscurilor SSM

40 Modele de Regulament Intern
la obligatiile si responsabilitatile viitorului angajat, cat si la cele ale angajatorului.
Iata si un studiu de caz relevant in aceasta situatie:
"Care sunt prevederile legale de intocmire a fiselor de post? De exemplu, daca intr-un birou sunt 3 economisti, aceeasi treapta, se intocmesc 3 fise de post similare, cu aceleasi atributii? Sau 3 fise diferite, ca sa stie exact fiecare cu ce se ocupa, de ce raspunde, care ii sunt competentele, la ce termene trebuie date situatiile? In situatia la care ma refer, toti cei 3 angajati trebuie sa raspunda pentru toate atributiile si responsabilitatile biroului, dar unul nu-si face treaba, altul pleaca in concediu, si toata munca ramane in sarcina unuia singur."
Raspunsul specialistului:
Angajatul este obligat sa realizeze norma de munca si sa-si indeplineasca atributiile ce ii revin conform fisei postului.
Angajatorul are obligatia de a informa angajatii despre conditiile de munca. Dar si de a asigura permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca – art. 40, alineatul (2) lit. a), b).
Orice modificare a formei sau continutului fisei postului trebuie adusa la cunostinta angajatului.
Acesta o va semna din nou si, de asemenea, noua fisa a postului va fi anexata la contractul individual de munca.
Potrivit Codului muncii, angajatorul are dreptul sa modifice temporar felul muncii si responsabilitatile postului, fara a cere consimtamantul angajatului, doar in situatii de forta majora.
In situatia dvs., daca sunt 3 economisti pe aceeasi treapta, nu este legal, logic si eficient ca fiecare sa aiba exact aceleasi atributii si responsabilitati pentru intreaga activitate a biroului. Problemele care pot sa apara in cazul unor fise de post
identice pentru toti angajatii dintr-o structura pot fi urmatoarele:
– confuzie si suprapunere – fiecare crede ca celalalt trebuie sa duca la indeplinire o anumita sarcina;
– lipsa raspunderii clare – daca toti trebuie sa faca tot, nimeni nu isi asuma nimic;
– incarcare inechitabila – cine ramane la birou (cand ceilalti sunt in concediu) trebuie sa faca tot.
Solutia, in aceasta situatie, este intocmirea de fise de post personalizate, adica fiecare angajat trebuie sa aiba atributii clare, impartite echilibrat, astfel incat:
– fiecare sa stie exact ce trebuie sa faca si in ce termene;
– sa nu existe confuzii legate de responsabilitate;
– activitatea sa fie mai eficienta si controlabila.
Asa cum am mentionat, conform art. 41 Codul muncii, orice modificare a atributiilor din fisa postului se face prin act aditional la contractul individual de munca, cu acordul salariatului.
Art. 40 alin. (1) Codul muncii stipuleaza ca angajatorul trebuie sa organizeze munca eficient si sa nu incarce nejustificat salariatii.
Daca fisa de post este generica si creeaza haos, angajatii pot solicita in scris angajatorului clarificarea atributiilor (e recomandat sa semneze toti cei afectati), pot solicita medierea prin sindicat (daca exista) sau direct la ITM (daca angajatorul refuza sa reglementeze clar fisele de post si impune sarcini nedefinite). Totodata, pot refuza atributii care nu sunt clar definite – legea protejeaza salariatul impotriva muncii abuzive.
In concluzie, fisa postului trebuie sa fie clara, specifica si echilibrata pentru fiecare angajat. O fisa de post generica duce la conflicte, lipsa de responsabilitate si suprasolicitare. Astfel, daca fisa de post este confuza sau ineficienta, trebuie ceruta
modificarea acesteia, deoarece fiecare salariat are dreptul sa stie exact ce trebuie sa faca si pentru ce este responsabil.
De retinut faptul ca intocmirea unei fise de post se face de catre superiorul ierarhic direct al salariatului. Stabilirea atributiilor pentru fiecare angajat se face de catre superiorul ierarhic direct, pornind de la obiectivele specifice ale compartimentului
in care acesta este incadrat.
Lucrarea 250 modele de fise de post sunt profesionist intocmite, actualizate la zi!
Atentie! Pe langa cele 250 de modele de fise de post, lucrarea contine si o parte introductiva, in care veti regasi toate informatiile pe care trebuie sa le stiti despre acest document obligatoriu, DETALII AICI >>>
In acest sens, superiorul ierarhic direct al angajatului stabileste obiectivele specifice ale compartimentului pana la nivelul obiectivelor individuale pentru fiecare angajat in parte.
Astfel, atributiile stabilite prin fisa postului trebuie sa conduca la realizarea obiectivelor individuale stabilite, in raport cu care, pe parcursul perioadei 1-31 ianuarie din fiecare an, se face evaluarea performantelor profesionale pentru anul anterior.