Participarea la impartirea rezultatelor companiei este una dintre formele cunoscute pe plan international de recompensare a salariatilor.
In mod obisnuit, acest tip de recompensare se intalneste sub doua variante:
- distribuirea unei parti din profitul obtinut de firma catre angajati
- acordarea de actiuni salariatilor.
Daca folositi corect recompensarea prin impartirea rezultatelor, puteti impulsiona substantial efortul angajatilor dvs. pentru obtinerea de performante – pe termen scurt, in cazul impartirii profitului, sau pe termen lung, in cazul acordarii de actiuni.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In Romania, printre altele si din cauza culturii organizationale si de afaceri, metoda este foarte putin utilizata – dupa unele studii, sub 8% din companii oferind astfel de recompense.
Sfatul nostru este sa aveti in vedere acest tip de recompensare. Motivarea financiara a angajatilor, in special a celor care ocupa pozitii-cheie, precum si loializarea acestora sunt factori esentiali pentru succesul firmei.
Totusi, tineti seama de faptul ca introducerea unui sistem de recompensare a angajatilor trebuie sa fie justificata de anumite nevoi si obiective specifice, clar identificate la nivelul companiei.
Nu aplicati nici un sistem, oricat de atragator vi s-ar parea, fara o analiza atenta si obiectiva a situatiei din firma dvs. si fara sa urmariti daca sunt indeplinite toate conditiile necesare pentru sustinerea acestuia.
Iata mai jos doua cazuri in care recompensarea angajatilor prin impartirea rezultatelor este o solutie potrivita.
Exemplu
Exista companii in care anumiti angajati, in special la nivelul managementului de varf, produc firmei respective o valoare adaugata uriasa, creandu-se astfel un decalaj important intre recompensa salariala si aceasta valoare.
Un astfel de decalaj conduce la frustrari importante: angajatii pot lua decizia de a parasi organizatia – pentru o companie concurenta sau pentru o afacere pe cont propriu.
Pentru a se evita pericolul ca firma sa piarda un avantaj competitiv important si sa-si deterioreze situatia pe piata, se pot utiliza instrumentele de recompensare prin asigurarea participarii la castiguri si pierderi.
Exemplu
Sa luam si cazul companiilor care isi bazeaza valoarea adaugata pe resursa umana (firme de consultanta, companii din domeniul financiar-bancar, firme de productie software etc.) si care se regasesc pe o piata concurentiala puternica, unde fluctuatia personalului este foarte mare.
Daca este si cazul dvs., atunci, pentru a retine personalul valoros, introducerea sistemului de participare la impartirea rezultatelor poate raspunde eficient acestei probleme.
Participarea salariatilor la impartirea rezultatelor companiei este mai mult decat un simplu instrument de motivare si recompensare a salariatilor.
Este modalitatea de a crea un parteneriat real cu angajatii-cheie, fapt ce contribuie considerabil la dezvoltarea companiei: angajatii sunt motivati sa ia cele mai bune decizii in interesul companiei, respectiv in interesul propriu.
Sursa: Managementul Resurselor Umane: Eficienta, Rentabilitate, Profit