Management HR: Recompensare angajatilor prin impartirea rezultatelor

motivarea angajatilorrecompensarea angajatilorstrategii de recompensare a angajatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Participarea la impartirea rezultatelor companiei este una dintre formele cunoscute pe plan international de recompensare a salariatilor.

In mod obisnuit, acest tip de recompensare se intalneste sub doua variante:

- distribuirea unei parti din profitul obtinut de firma catre angajati
- acordarea de actiuni salariatilor.

Daca folositi corect recompensarea prin impartirea rezultatelor, puteti impulsiona substantial efortul angajatilor dvs. pentru obtinerea de performante – pe termen scurt, in cazul impartirii profitului, sau pe termen lung, in cazul acordarii de actiuni.

In Romania, printre altele si din cauza culturii organizationale si de afaceri, metoda este foarte putin utilizata – dupa unele studii, sub 8% din companii oferind astfel de recompense.

Sfatul nostru este sa aveti in vedere acest tip de recompensare. Motivarea financiara a angajatilor, in special a celor care ocupa pozitii-cheie, precum si loializarea acestora sunt factori esentiali pentru succesul firmei.

Totusi, tineti seama de faptul ca introducerea unui sistem de recompensare a angajatilor trebuie sa fie justificata de anumite nevoi si obiective specifice, clar identificate la nivelul companiei.

Nu aplicati nici un sistem, oricat de atragator vi s-ar parea, fara o analiza atenta si obiectiva a situatiei din firma dvs. si fara sa urmariti daca sunt indeplinite toate conditiile necesare pentru sustinerea acestuia.

Iata mai jos doua cazuri in care recompensarea angajatilor prin impartirea rezultatelor este o solutie potrivita.

Exemplu

Exista companii in care anumiti angajati, in special la nivelul managementului de varf, produc firmei respective o valoare adaugata uriasa, creandu-se astfel un decalaj important intre recompensa salariala si aceasta valoare.

Un astfel de decalaj conduce la frustrari importante: angajatii pot lua decizia de a parasi organizatia – pentru o companie concurenta sau pentru o afacere pe cont propriu.

Pentru a se evita pericolul ca firma sa piarda un avantaj competitiv important si sa-si deterioreze situatia pe piata, se pot utiliza instrumentele de recompensare prin asigurarea participarii la castiguri si pierderi.
Exemplu

Sa luam si cazul companiilor care isi bazeaza valoarea adaugata pe resursa umana (firme de consultanta, companii din domeniul financiar-bancar, firme de productie software etc.) si care se regasesc pe o piata concurentiala puternica, unde fluctuatia personalului este foarte mare.


Daca este si cazul dvs., atunci, pentru a retine personalul valoros, introducerea sistemului de participare la impartirea rezultatelor poate raspunde eficient acestei probleme.

Participarea salariatilor la impartirea rezultatelor companiei este mai mult decat un simplu instrument de motivare si recompensare a salariatilor.

Este modalitatea de a crea un parteneriat real cu angajatii-cheie, fapt ce contribuie considerabil la dezvoltarea companiei: angajatii sunt motivati sa ia cele mai bune decizii in interesul companiei, respectiv in interesul propriu.

Sursa: Managementul Resurselor Umane: Eficienta, Rentabilitate, Profit



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
motivarea angajatilorrecompensarea angajatilorstrategii de recompensare a angajatilor

Data aparitiei: 19 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Management HR: Recompensare angajatilor prin impartirea rezultatelor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]