Comitetele de securitate si sanatate in munca sunt organisme paritare infiintate obligatoriu la nivelul unitatilor ce au peste 50 de lucratori in cadrul carora atat angajatorul cat si angajatii au posibilitatea de a discuta si a gasi solutii in rezolvarea problemelor de securitatea muncii intalnite in firma.
Rolul Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca este acela de a planifica, participa si realiza actiuni care vizeaza imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca in intreprindere, precum si de a monitoriza implementarea acestora.
La ora actuala, in judetul Arad sunt in jur de 360 de firme care au inregistrat un numar de peste 50 de lucratori si care au obligatia legala de a infiinta si a organiza aceste comitete.
Totodata, este stipulata si in legislatia de specialitate, mai precis in HG 1425/2006 actualizata si in Legea 319/2006 actualizata, modalitatea in care ITM, prin Serviciul Control Securitate si Sanatate in Munca, monitorizeaza desfasurarea activitatii in cadrul acestora.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In anul 2017 au fost verificate pe linia securitatii si sanatatii in munca, un numar de 108 unitati cu peste 50 de angajati si au fost aplicate, pentru nerespectarea legislatiei in ceea ce priveste functionarea Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca la nivel de unitate, un numar de 61 de sanctiuni in valoare totala de 60.000 lei, amenda aplicabila fiind de 4.000 lei in conformitate cu legea securitatii si sanatatii in munca.
Sursa: ITM Arad