Hotararea Guvernului privind procedurile de acordare a indemnizatiei si a CCC a fost adoptata

cccindemnizatia cccstimulent insertieLegea 66/2016concediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Hotararea de Guvern care modifica si completeaza normele de aplicare a prevederilor privind acordarea indemnizatiei si a concediului pentru cresterea copilului a fost adoptata in sedinta de Guvern din 22 iunie 2016.

Hotararea de Guvern reglementeaza modul de stabilire a celor 12 luni eligibile pentru calcularea indemnizatiei.
Ordinul de ministru promovat in acelasi timp stabileste dreptul persoanelor care primesc stimulent de insertie si a celor care au optat pentru CCC de 1 an sa beneficieze, din oficiu, de majorarea sumei primite.
Tot acum, persoanele care au optat pentru CCC de 1 an pot prelungi perioada concediului, pe baza de cerere.


In conditiile in care Legea nr. 66/2016, care a modificat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, intra in vigoare la 1 iulie 2016, Hotararea de Guvern stabileste modul de aplicare a noilor drepturi precum si simplificarea metodologiei de solicitare a dreptului.

Va reamintim principalele modificari introduse prin Legea nr. 66/2016:

- eliminarea optiunii concediului de 1 an. Singura varianta de CCC este de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap

- eliminarea plafonului, indemnizatia urmand sa fie calculata la 85% din veniturile nete

- veniturile care intra in baza de calcul a CCC nu mai sunt limitate la perioada de 12 luni anterioare nasterii, ci la oricare perioada de 12 luni din intervalul de 2 ani anteriori nasterii

- cresterea stimulentului de insertie la 50% din indemnizatia minima

Prin adoptarea Hotararii de Guvern, persoanele care au intrat in CCC inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.66/2016 si care nu au indeplinit conditiile de eligibilitate prevazute de OUG nr.111/2010, dar indeplinesc conditiile mai favorabile cu privire la cele 12 luni de eligibilitate, pot beneficia de aceste drepturi, de la data depunerii cererii.

Astfel, Hotararea de Guvern privind Normele de aplicare stabileste urmatoarele:

I. Aplicarea noilor reglementari


1. Stabilirea celor 12 luni de eligibilitate din cei 2 ani anteriori nasterii

Sunt stabilite doua variante posibile:

- fie din 12 luni consecutive, daca in aceasta perioada se inregistreaza fara intreruperi venituri supuse impozitului

- fie din 12 luni succesive, daca in intervalul de 2 ani s-au realizat, cu intreruperi, venituri supuse impozitului

Guvernul estimeaza ca aproape 4.000 persoane vor beneficia de flexibilizarea conditiei de eligibilitate, prin luarea în considerare a perioadei de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului.

2.  Stabilirea veniturilor care vor intra in baza de calcul a indemnizatiei

Circa 5.500 persoane care primesc in prezent indemnizatia maxima vor beneficia de eliminarea plafonului maxim al acesteia.

3. Reglementarea modului de acordare a stimulentului de insertie si de prelungire a perioadei de acordare

4. Includerea indemnizatiei care se acorda persoanelor care au copil cu handicap in intretinere si care opteaza pentru program de lucru redus

II. Simplificarea metodologiei de solicitare a dreptului


Copiile documentelor justificative nu mai trebuie sa fie legalizate. Este suficienta confruntarea cu documentele in original.

Pentru copiii nascuti in strainatate, sunt suficiente traduceri autorizate, nu si legalizate, pentru certificatul sau extrasul de nastere.

Acolo unde este posibil, cererea poate fi certificata de catre primar prin semnatura electronica, nemaifiind obligatorie certificarea prin semnatura si stampila.

Pentru copiii nascuti in perioada de concediu, va fi suficienta depunerea cererii si prezentarea documentelor care atesta noua situatie.

In cazul drepturilor suplimentare (alocatie de stat pentru copii, stimulent de insertie), solicitarea se va faca prin completarea tuturor datelor in acelasi formular.

Pe viitor, va fi posibila si solicitarea online a documentelor doveditoare, pe baza semnaturii electronice.

Toate formularele necesare vor fi disponibile pe site-urile Ministerului Muncii, ANPIS, AJPIS.

Ordinul de ministru reglementeaza drepturile aflate deja in plata


Persoanele care au optat pentru CCC de 1 an, aflate in plata indemnizatiei aferente, vor beneficia din oficiu de majorarea cuantumurilor prevazute de lege.

Se estimeaza ca aproximativ 78.000 persoane aflate in prezent in plata vor beneficia de indemnizatia minima majorata de la 600 lei la 1.062 lei.

Persoanele care primesc stimulent de insertie si care nu solicita prelungirea acestuia sau reluarea drepturilor de indemnizatie pentru cresterea copilului, vor beneficia din oficiu de prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie.

Ministerul Muncii estimeaza ca stimulentul de insertie se va majora pentru 39.000 persoane aflate in plata, iar perioada de acordare a acestuia se va prelungi pentru aproximativ 2.000 persoane.

Persoanele care au optat pentru CCC de 1 an au posibilitatea de prelungire sau reluare a concediului pentru cresterea copilului.
Prelungirea sau reluarea CCC in acest caz se va face pe baza de cerere si adeverinta eliberata de angajator.

Situatia persoanelor care nu pot beneficia de aceasta posiblitate, din cauze obiective precum desfiintarea locului de munca sau incetarea raporturilor de munca va fi reglementata. Acestea pot solicita o adeverinta care sa ateste faptul ca nu se afla in raporturi de munca cu niciun angajator.

In ceea ce priveste simplificarea procedurii de solicitare a drepturilor, cererea de reluare/prelungire CCC si documentele doveditoare vor putea fi prezentate:

- prin prezentare directa la sediul agentiei teritoriale

- prin email, in format scanat

- prin servicii postale sau de curierat.

De asemenea, formularul de cerere are o singura pagina si este usor de completat.

Toate modificarile introduse prin Hotararea de Guvern si Ordinul de ministru  intra in vigoare de la data de 1 iulie 2016.

Mai multe informatii despre procedurile de aplicare a Legii nr.66/2016 AICI>>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cccindemnizatia cccstimulent insertieLegea 66/2016concediu crestere copil

Data aparitiei: 01 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Hotararea Guvernului privind procedurile de acordare a indemnizatiei si a CCC a fost adoptata Nota: 4.07 din 5 - 37 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]