Angajarea persoanelor cu dizabilitati este reglementata si prin Legea nr. 448/2006 republicata care instituie obligatia firmelor cu peste 50 de angajati de a avea un numar de angajati persoane cu dizabilitati care sa reprezinte 4% din totalul salariatilor. In momentul in care locurile de munca din aceasta categorie sunt neocupate, statul incaseaza 50% din valoarea salariului pe economie.
In acest moment insa, potrivit unui studiu recent, s-ar parea ca firmele nu s-au grabit sa isi indeplineasca aceasta obligatie. Astfel, Asociatia Motivation Romania a aratat printr-un raport ca mai putin de 28.000 din cele 140.000 de locuri de munca destinate persoanelor cu dizabilitati sunt ocupate in acest moment.
Astfel, firmele care nu si-au respectat obligatiile prevazute de Legea nr. 448/2006 trebuie sa plateasca statului aproximativ 30 de milioane de euro deoarece aceste firme nu platesc in prezent cota de 50% din salariul minim pentru un numar de aproape 36.000 de joburi.
In tara noastra exista circa 700.000 de persoane cu dizabilitati si numai un procent de 13% dintre acestea reprezinta forta de munca angajata. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, este de parere ca aceste diferente foarte mari sunt cauzate de o pregatire inadecvata, dar si de o oferta de locuri de munca destul de redusa.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari