Analizam situatia unei firme cu 5 angajati si dorim sa stim cine intocmeste fisele individuale de instructaj (PSI). Pot fi acestea intocmite de administratorul societatii?
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro:
Organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor la locul de munca are ca scop asigurarea conditiilor care sa permita salariatilor/persoanelor fizice ca, pe baza instruirii si cu mijloacele tehnice pe care le au la dispozitie, sa actioneze eficient pentru prevenirea si stingerea incendiilor, evacuarea si salvarea utilizatorilor constructiei, evacuarea bunurilor materiale, precum si pentru inlaturarea efectelor distructive provocate in caz de incendii, explozii sau accidente tehnice.
Mentionam faptul ca instructiunile de aparare impotriva incendiilor se elaboreaza de catre seful sectorului de activitate, instalatie, sectie, atelier, se verifica de cadrul tehnic sau de persoana desemnata sa indeplineasca atributii de aparare impotriva incendiilor si se aproba de administrator/conducator (Ordinul 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor).
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Conform prevederilor art. 80 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, angajatorul este obligat sa dispuna de programe de instruire-testare la nivelul intreprinderii si/ sau unitatii pentru:
a) conducatorii locurilor de munca;
b) lucratori, pe meserii si activitati.
In cadrul fisei de instruire individuala se vor consemna rezultatele instruirii lucratorilor in domeniul SSM, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.
Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca.
Instruirea introductiv-generala se face de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
Astfel, pentru o microintreprindere care are maximum 9 angajati instruirea se poate face de conducatorul unitatii, respectiv administratorul societatii, cu respectarea prevederilor legale si indeplinirea cerintelor de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro