Va informam ca peste 59.000 de locuri de munca sunt vacante la nivel national, cele mai multe, 34.859, fiind destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale, informeaza miercuri Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru agent de securitate (5.698); muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (3.036); lucrator comercial (2.732); curier (2.667); muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (2.657); manipulant marfuri (2.041); muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii (1.521); ambalator manual (1.391); femeie de serviciu (1.225); lacatus mecanic (1.122).
In ce domenii sunt cele mai multe oferte de joburi?
Dintre cele 59.061 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 3.035 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer in diferite domenii de activitate; functionar administrativ; programator; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist in economie generala; contabil; etc.), 10.300 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; agent de vanzari; curier; casier; vanzator etc), 10.867 pentru persoanele cu studii profesionale (lacatus mecanic; sudor; confectioner asamblor articole din textile; conducator auto transport rutier de marfuri; operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice; fierar betonist etc.), restul de 34.859 locuri de munca fiind destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet; manipulant marfuri; muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii etc).
De asemenea, angajatorii din Spatiul Economic European ofera, prin intermediul retelei EURES Romania, 246 locuri de munca vacante, dupa cum urmeaza:
Norvegia - 140 locuri de munca pentru farmacist; muncitor in productie; Austria - 70 locuri de munca pentru sudor TIG pentru constructie tevi; constructor tevi conform ISO; supraveghetor conducte industriale; sudor TIG/MAG pentru constructie si reparatii rezervoare; masinist, montator instalatii, mecanic intretinere instalatii; sudor autogen; montator tevi de termoficare pentru constructii; constructor panouri de control; tehnician electrician (instalator); supraveghetor constructii si reparatii rezervoare; supraveghetor instalatii electrice; supraveghetor instalatii mecanice; montator hidraulic (Ermeto); Germania - 14 locuri de munca pentru electronist - specializat in mentenanta; mecanic industrial; operator utilaje si instalatii; zidar; asistent medical generalist sau asistent medical de radiologie; asistent medical; farmacist; mecanic instalatii pentru refrigerare, aer conditionat si pompe de caldura; Olanda - 11 locuri de munca pentru serigraf; legumicultor; Spania - 9 locuri de munca pentru medic specialist neurologie; medic reumatolog; tehnician mentenanta electromecanica - automatica echipamente industriale electromecanic-bobinator masini electrice rotative; Malta - 2 locuri de munca pentru farmacist.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<