Fie ca esti proaspat absolvent, fie ca activezi pe piata muncii de ani de zile, cautarea unui loc de munca este dificila. De multe ori, pare ca dai mereu peste aceleasi anunturi de angajare si niciun post nu ti se potriveste. Daca acesta este si cazul tau, ar putea fi util sa faci un pas inapoi si sa te gandesti la modul in care abordezi aplicarea pentru un job, inainte de a trimite cererile de angajare.
Un unghi diferit iti poate da un nou impuls de incredere, daca simti ca ai intrat intr-o rutina, in ceea ce priveste prospectarea locurilor de munca si, cu putin noroc, vei gasi acea oportunitate de angajare pe care o cauti.
Gandeste-te la modul in care poti iesi in evidenta din multime. Acest aspect este adesea trecut cu vederea, de catre cei care isi cauta un loc de munca depunand CV-uri si scrisori de intentie impersonale.
Pentru a te ajuta sa incepi o noua abordare a cautarii unui loc de munca, iata 5 sfaturi pentru a-ti usura cautarea unui job.
1.Frecventeaza retelele online
Conecteaza-te pe platformele ce tin de cariera, cum ar fi Linkedin. Alatura-te grupurilor de discutii din industriile care te intereseaza si incepe sa iti construiesti o retea sociala, pentru a fi la curent cu cele mai recente oferte de munca.
Urmarirea companiilor care te intereseaza si comentariile la postarile lor reprezinta, de asemenea, o modalitate excelenta de a te face remarcat, dar nu uita sa pastrezi un nivel profesional al comentariilor.
Retine ca nu iti este de folos sa adaugi pe Linkedin pe cineva pe care nu il cunosti deja, intrucat astfel de conexiuni aleatorii nu te vor ajuta in demersul tau.
2. Orienteaza-ti cautarile dincolo de anunturile de locuri de munca
Uneori, a te limita la anunturile de locuri de munca nu reprezinta cea mai buna varianta pentru a gasi jobul dorit. Concentrarea pe anumite companii, mai degraba, decat pe posturile vacante poate fi in favoarea ta, deoarece, atunci cand treci la procesul de aplicare, vei fi deja interesat de companie. Acest lucru ar trebui sa transpara in ceea ce transmiti angajatorului, spre deosebire de trimiterea unei candidaturi doar pentru ca exista un loc de munca disponibil.
Fii cu ochii pe anunturile de locuri de munca, iar daca vezi cateva posturi disponibile la o companie excelenta, insa nu esti sigur ca ti se potrivesc, trimite, totusi, un CV si o scrisoare de intentie.
Daca o companie posteaza mai multe posturi vacante deodata, este un semn ca se extinde. Acest lucru inseamna ca este momentul perfect pentru a te face cunoscut si pentru a-ti arata interesul.
De exemplu, daca iti doresti sa lucrezi intr-o companie cu renume international, cum e Michelin, ai putea fi atent atunci cand posteaza anunturi de angajare pe site-ul lor, la categoria
Michelin cariere. Aplicand direct pe site-ul unei companii, iti poti creste sansele de a fi invitat la un interviu.
3. Extinde-ti cautarea
In special datorita tehnologiei, piata muncii evolueaza in mod constant si intr-un ritm atat de rapid, incat exista o multime de locuri de munca de care probabil ca nici macar nu ai auzit vreodata si care nu existau, pana nu demult.
Merita sa faci cateva cercetari in acest sens, deoarece s-ar putea sa descoperi ca, odata ce ai aflat ce presupune postul respectiv, s-ar putea sa fii interesat sa il incerci.
Alegerea de a urma o cariera mai putin traditionala poate insemna, de asemenea, mai putina concurenta si s-ar putea sa descoperi ca exista mai multe oportunitati disponibile, daca iti extinzi orizonturile si incepi sa cauti pozitii de nisa.
4. Apeleaza la o agentie de recrutare
Gasirea unui loc de munca prin intermediul unei agentii de recrutare poate fi o alegere buna, in special daca ti se pare dificila ideea de a te „vinde”. Recrutorii sunt platiti sa se ocupe de acest aspect, in locul tau.
Agentiile de recrutare cauta locuri de munca in numele tau si iti pot gasi un job mai repede decat te asteptai. Acest lucru, desigur, poate usura putin povara, daca ti se pare obositor sa faci asta de unul singur.
Cu toate acestea, desi exista mari avantaje, trebuie sa stii ca nu intotdeauna agentiile iti vor gasi jobul ideal din prima. Daca, insa, nu te deranjeaza sa astepti sau ai deja un loc de munca pe care vrei sa il schimbi in viitorul apropiat, atunci a apela la o agentie de recrutare iti poate usura mult procesul de cautare.
5. Mergi la targurile de cariere
Targurile de cariere si cele pentru absolventi nu se rezuma doar la internshipuri si voluntariat. Aceste targuri reprezinta o ocazie fantastica de a te intalni si de a discuta direct cu angajatori si recrutori de renume. Nu uita ca acestia au platit pentru standul la care se afla, cu unicul scop de a vorbi cu persoane aflate in cautarea unui loc de munca, asa ca profita de aceasta oportunitate de a face networking si de a te informa cu privire la procesele si sansele de aplicare.
De asemenea, nu uita sa ai la tine o agenda. Scrie numele, pozitiile si adresele de e-mail ale persoanelor cu care vorbesti si trimite un e-mail de follow-up dupa aceea; doar un „buna ziua” rapid, pentru a le spune cat de placut a fost sa interactionezi cu ele si sa afli despre compania pe care o reprezinta, poate insemna mult.
Asadar, nu te gandi doar la bifarea casutelor si la indeplinirea criteriilor pe care le cauta un angajator. A candida pentru un loc de munca inseamna sa stii cum sa te promovezi, astfel incat potentialul angajator sa-si raspunda imediat la intrebarea de ce ar trebui sa te aleaga pe tine, in locul altor candidati.
Sursa foto: shutterstock.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stagiu pentru pensie. Indemnizatia de somajIntrebare: Revin cu o completare la intrebarea anterioara, perioada de somaj este considerata contributiva? Se ia in calcul la stabilirea celor 35 de ani de cotizare pentru pensie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial inegalIntrebare: Un SRL cu activitate bar si discoteca de noapte, doreste sa angajeze 2 persoane la paza, care vor avea program de lucru doar vineri-duminica inclusiv, in intervalele orare 20.00-06.00. Cum este cel mai bine de intocmit CIM din punct de vedere al orelor de munca si al repartizarii: inegal/schimburi/flexibil/individualizat ? Trebuie acordat si spor de noapte avand in vedere programul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<