Studiu de caz: Revenirea din CCC si concediul medical

CICconcediu ingrijire copilconcediu medicalindemnizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 13.09.2011

Prin prezentul studiu de caz va fi supusa analizei situatia unei angajate aflate in CCC pana la data de 05.09.2011 inclusiv, care inregistreaza o urgenta medicala pentru care va trebui sa i se elibereze certificat de concediu medical. In prezent nu este cunoscuta data eliberarii certificatului medical, iar angajata nu a depus inca cerere de reluare a activitatii incepand cu data  de 06.09.2011. Astfel, cui va reveni obligatia de plata a indemnizatiei in situatia in care certificatul de concediu medical va fi eliberat de la data de 05.09.2011? In ce mod se va schimba situatia daca certificatul este eliberat cu data de 06.09.2011, iar angajatei nu i s-a aprobat inca reluarea activitatii?

Conform art. 36 alin. (3) lit a) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, plata indemnizatiilor se face lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.

La lit. c) a aceluiasi articol sunt prevazute si cazurile in care casa de asigurari de sanatate, plateste indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, respectiv:

- pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) - asociati, comanditari sau actionari, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
- indemnizatiile de maternitate pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) repsectiv pentru femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat
- in cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

Una dintre situatiile prevazute de Codul muncii, in care angajatorul nu poate dispune concedierea salariatilor este concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. In acest sens, art 60 lit. e) din acest act normativ stabileste ca, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, dupa expirarea perioadei de suspendare, angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza postul detinut anterior suspendarii contractului individual de munca, in caz contrar, masura fiind lovita de nulitate absoluta. Asadar, reluarea activitatii dupa expirarea concediului pentru cresterea copilului nu este conditionata de aprobarea angajatorului.

Codul muncii nu cuprinde dispozitii procedurale cu privire la suspendarea contractului individual de munca. In practica, este util ca angajatorul sa emita o decizie prin care constata incetarea suspendarii contractului individual de munca, decizie ce constituie temeiul inscrierilor in registrul general de evidenta a salariatilor. Ulterior, contractul individual de munca isi reia cursul sau poate interveni o noua cauza de suspendare.

Indemnizatia de incapacitate temporara de munca se plateste pe baza certificatului medical eliberat in conditiile legii. OUG 158/2005 nu reglementeaza posiblitatea acordarii concediilor medicale in perioada in care salariatul beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului. De aceea, consideram ca certificatul medical trebuie eliberat pentru perioada ulterioara expirarii concediului pentru cresterea copilului.

Angajatorul are obligatia sa plateasca indemnizatia aferenta concediului medical acordat pentru perioada ulterioara expirarii concediului pentru cresterea copilului, aceasta perioada constituind stagiu asimilat in sistemul asigurarilor de sanatate pentru concedii si indemnizatii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CICconcediu ingrijire copilconcediu medicalindemnizatie

Data aparitiei: 12 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Revenirea din CCC si concediul medical Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]