UPDATE:
Va informam ca in cursul zilei de 22 iunie 2023 presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca persoanele salariate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav pana cand acesta implineste 12 ani, fata de 7 ani, cat era prevazut initial.
Concret, actul normativ modifica articolul 26 alineatul 1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Pentru a intra in vigoare si a produce efecte mai este nevoie ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Stire initiala mai 2023:
Vesti bune pentru salariatii care au copii, in contextul in care legea ii sprijina cu noi modificari, in acest sens. Concret, vorbim despre prelungirea concediului pentru ingrijirea copilului bolnav pana ce acesta va implini 12 ani.
In prezent, parintii pot beneficia de concediul pentru ingrijirea copilului bolnav doar daca acesta are pana in 7 ani. Potrivit unui
proiect de lege depus inca de anul trecut pentru dezbatere, de catre o serie de deputati si senatori USR
si PNL, in expunerea de motive se poate vedea ca:
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
"Pentru ca parintii sa poata avea posibilitatea de a le acorda ingrijire copiilor lor bolnavi, legea prevede posibilitatea de acordare a concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, dar doar pana la varsta de 7 ani a copilului. Un copil bolnav cu varsta de peste 7 ani nu poate fi lasat singur acasa pentru a se ingriji sau a-si administra singur medicatia. Desi nu exista reglementare legala in tara noastra in acest sens, opinia psihologilor este ca copiii pot fi lasati singuri incepand cu varsta de 12 ani, si doar atunci doar pentru o perioada de cateva ore.
Ca atare, cresterea varstei de la 7 la 12 ani, pentru care parintele isi poate lua concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, asigura conditiile pentru o ingrijire corespunzatoare si in siguranta a acestuia. Aceasta situatie este cu atat mai dificila pentru familiile monoparentale, iar in practica, parintii recurg la zilele de concediu de odilma sau de concediu fara plata pentru a-si putea ingriji copiii."
Concediul medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav
Va reamintim ca in cazul concediului medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav, acesta se acorda asiguratilor cu copii in varsta de pana la 7 ani, sau in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani, in momentul de fata.
Legea a primit avizul favorabil al Camerei Deputatilor in data de 23 mai, asa ca textul de lege va fi modificat si va avea urmatorul continut:
"Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Articol unic.— La articolul 26 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial nr. 1074 din 29 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) asiguratii au dreptul Ia concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 12 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuniie intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani."
Precizam ca acest proiect de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de promulgarea de catre presedintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare si a produce efecte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<