Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav se va acorda salariatilor pana ce acesta va implini 12 ani

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnavConcediul pentru ingrijirea copilului bolnav modificariconcediu ingrijire copil bolnav
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav se va acorda salariatilor pana ce acesta va implini 12 ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE: 
 
Va informam ca in cursul zilei de 22 iunie 2023 presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca persoanele salariate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav pana cand acesta implineste 12 ani, fata de 7 ani, cat era prevazut initial.
 
Concret, actul normativ modifica articolul 26 alineatul 1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Pentru a intra in vigoare si a produce efecte mai este nevoie ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial.
 

Stire initiala mai 2023:

Vesti bune pentru salariatii care au copii, in contextul in care legea ii sprijina cu noi modificari, in acest sens. Concret, vorbim despre prelungirea concediului pentru ingrijirea copilului bolnav pana ce acesta va implini 12 ani.
 
In prezent, parintii pot beneficia de concediul pentru ingrijirea copilului bolnav doar daca acesta are pana in 7 ani. Potrivit unui proiect de lege depus inca de anul trecut pentru dezbatere, de catre o serie de deputati si senatori USR si PNL, in expunerea de motive se poate vedea ca:
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
 
"Pentru ca parintii sa poata avea posibilitatea de a le acorda ingrijire copiilor lor bolnavi, legea prevede posibilitatea de acordare a concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, dar doar pana la varsta de 7 ani a copilului. Un copil bolnav cu varsta de peste 7 ani nu poate fi lasat singur acasa pentru a se ingriji sau a-si administra singur medicatia. Desi nu exista reglementare legala in tara noastra in acest sens, opinia psihologilor este ca copiii pot fi lasati singuri incepand cu varsta de 12 ani, si doar atunci doar pentru o perioada de cateva ore. 
 
Ca atare, cresterea varstei de la 7 la 12 ani, pentru care parintele isi poate lua concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, asigura conditiile pentru o ingrijire corespunzatoare si in siguranta a acestuia. Aceasta situatie este cu atat mai dificila pentru familiile monoparentale, iar in practica, parintii recurg la zilele de concediu de odilma sau de concediu fara plata pentru a-si putea ingriji copiii."
 

Concediul medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav

 
Va reamintim ca in cazul concediului medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav, acesta se acorda asiguratilor cu copii in varsta de pana la 7 ani, sau in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani, in momentul de fata.
 
Legea a primit avizul favorabil al Camerei Deputatilor in data de 23 mai, asa ca textul de lege va fi modificat si va avea urmatorul continut:
 
"Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
 
Articol unic.— La articolul 26 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial nr. 1074 din 29 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(1) asiguratii au dreptul Ia concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 12 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuniie intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani."
 
Precizam ca acest proiect de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de promulgarea de catre presedintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare si a produce efecte.
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnavConcediul pentru ingrijirea copilului bolnav modificariconcediu ingrijire copil bolnav

Data aparitiei: 22 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav se va acorda salariatilor pana ce acesta va implini 12 ani Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]