Studiu de caz: Declaratia aferenta indemnizatiei de neconcurenta

20 Septembrie 2011
20 Septembrie 2011
Codul fiscalformularul 112indemnizatia de neconcurenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 21.09.2011

Angajatorii au obligatia de a plati lunar o serie de indemnizatii care privesc mai multe aspecte ale activitatii in munca. Una dintre acestea este indemnizatia de neconcurenta care va trebui declarata prin intermediul unei declaratii standard. Trebuie insa stiut ca legea prevede anumite exceptii de la plata acestei indemnizatii astfel ca societatea va trebui sa verifice daca se inscrie in categoria exceptata de la plata indemnizatiei sau nu.

Indemnizatiilor lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii in baza art. 55 alin. (2) lit. j) indice 2 din Codul fiscal.

De asemenea, in baza art. 296 indice 4 lit. l) indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

De la plata contributiilor sociale obligatorii, pentru indemnizatia de neconcurenta sunt prevazute urmatoarele exceptii:

- contributia pentru concedii si indemnizatii - pct. 22 lit. d) din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal;
- contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj - art. 296 indice 16 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, intrucat indemnizatia de neconcurenta se plateste ulterior incetarii raporturilor de munca;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - art. 296 indice 5 alin. (4) din Codul fiscal, intrucat baza lunara de calcul a acestei contributii o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca iar indemnizatia de neconcurenta nu se plateste pe durata executarii contractului individual de munca.

Conform art. 296 indice 19 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice si juridice prevazute la art. 2963 lit. e), la care isi desfasoara activitatea sau se afla in concediu medical persoanele prevazute la art. 2963 lit. a) si b), si entitatile prevazute la art. 2963 lit. f) si g) sunt obligate sa depuna lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributiile, Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza si se depune de platitorii de impozite si contributii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile de plata cuprinse in Nomenclatorul Creante fiscale.

In consecinta, indemnizatia de neconcurenta se declara uitilizand formularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]