Proiect: Va fi permis cumulul salariului din mediul privat cu pensia pentru cei pensionati anticipat

Ioana Pavel
Ioana Pavel
23 Iulie 2021
23 Iulie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
cumul pensie anticipata salariu privatcumul pensie anticipata partial salariu mediu privatcumul pensii salarii privat
Proiect: Va fi permis cumulul salariului din mediul privat cu pensia pentru cei pensionati anticipat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Un nou proiect de OUG, aflat in prezent la Consiliul Economic Social, propune ca persoanele pensionate anticipat sau anticipat partial sa isi poata cumula salariile cu pensiile, atata vreme cat salariile provin din sistemul privat.
 
In cazul in care aceste persoane beneficiaza de salarii din mediul bugetar sau isi schimba statulul de salariat din mediul privat in cel de bugetar/functionar public, se suspenda plata pensiei.
 
Redam mai jos o parte dintre propunerile aduse de proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea LEGII NR. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu Modificarile si completarile ulterioare.
 
"Potrivit Legii 263/2010, pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stadiu de cotizare cu cel Putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege. 
 
Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani. 
 
Pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptiea celor realizate de persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract invidual de munca; functionarilor publici; persoanelor care iei desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul Autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu salariile."
 
Avand in vedere necesitatea imbunatatirii protectiei sociale pentru pensionarii sistemului public si in principal pentru beneficiarii de drepturi de pensie anticipata partiala sau anticipata, luand in considerare necesitatea stimularii ramanerii in activitate a persoanelor care au implinit varsta standard de pensionare si doresc sa ramana in activitate dupa data indeplinirii conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limita de varsta, se impune modificarea cadrului legal existent cu reglementari legislative care sa permita CUMULUL PENSIEI ANTICIPATE SAU ANTICIPATE PARTIALE cu venituri realizate din activitati profesionale desfasurate in MEDIUL PRIVAT.
 
PROPUNERI:
 
 
I. Se propune ca avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, al caror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, se mentin pana la data de 1 septembrie 2023, data pana la care angajatorii au obligatia de a normaliza conditiile de munca. 
 
- Perioada cuprinsa intre data de 31 decembrie 2018 si data de 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, pentru care angajatorii datoreaza contributia de 4% potrivit prevederilor art. 138 lit. B) din Legea 227/2015, cu Modificarile si completarile ulterioare.
 
 
II. Se propune ca pentru asiguratii care au realizat stagiul minim de cotizare si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazut in anexa nr. 5, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 50%.
 
Se propune conformarea legislatiei actuale cu Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 632/2018 prin care se constata ca sintagma "preexistent calitatii de asigurat" din cuprinsul art. 58 din Legea 263/2010, cu Modificarile si completarile ulterioare, a fost declarata neconstitutionala. 
 
III. Modificarea cadrului legal existent cu reglementari legislative care sa permita cumulul pensiei anticipate sau anticipate partiale cu venituri realizate din activitati profesionale desfasurate in mediul privat.
 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]