Studiu de caz: Procedura de evaluare a salariatilor inclusa in contractul colectiv de munca

18 August 2011
18 August 2011
Codul munciiCCM aplicabilprocedura evaluarii salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 19.08.2011

In ceea ce priveste procedura de evaluare a salariatilor, nelamuririle apar adesea atunci cand sunt intocmite criteriile propriu-zise de evaluare. De asemenea, anumite aspecte legate de conditiile concrete de evaluare (perioada, metodologie) pot prezenta ambiguitati. O astfel de problema este si urmatoarea: in cazul in care in anexa la CCM (valabil pana la 31.12.2013) este prevazuta metodologia de apreciere si evaluare a factorului uman, este obligatoriu ca aceasta sa fie inclusa si in Regulamentul Intern?

In primul rand, potrivit alin. 63 alin. (2) din Codul muncii, republicat, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Legiuitorul stabileste conditia efectuarii evaluarii prealabile in cazul concedierii salariatului pentru necorespundere profesionala. Procedura de evaluare poate fi stabilita prin contractul colectiv de munca aplicabil.

Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil poate fi atat cel de la nivelul unitatii, dar si cel de nivel superior. Contractul colectiv de munca de nivel superior aplicabil apreciem ca poate fi contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau la nivel de grup de unitati incheiat in baza Legii 130/1996 (lege in prezent abrogata) daca exista un astfel de contract in vigoare, contractul colectiv de munca la nivel de sector activitate sau la nivel de grup de unitati in ipoteza in care s-a incheiat un astfel de contract conform Legii 62/2011.

In continuare legea mentioneaza ca in lipsa unui contract colectiv aplicabil procedura evaluarii prealabile in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala se poate stabili prin regulamentul intern. Prin urmare, avand in vedere ca exista contract colectiv de munca aplicabil, angajatorul nu are obligatia de reglementare a procedurii evaluarii salariatilor si prin regulamentul intern.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]