Studiu de caz: Regimul sanctionar si diferenta dintre functia din CIM si cea inregistrata in Revisal

corectare functie Revisalregim sanctionareact aditional modificare CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 8.09.2011

Multe societati se confrunta cu problemele aparute odata cu actualizarea Revisal-ului in ceea ce priveste functiile din CIM care nu mai corespund cu cele din Revisal. O astfel de societate a constatat ca, in urma actualizarii Revisal, functia de Pregatitor Completator (822211) a devenit Imbuteliator gaz petrol lichefiat (932009). Cum va proceda societatea pentru a efectua corectia in acest sens? Care sunt consecintele care pot aparea in urma acestei corectii?

Se retine ca functia/ocupatia prevazuta in REVISAL trebuie sa coincida celei inregistrate in contractul individual de munca al salariatului, caci inregistrarile in REVISAL au la baza tocmai inregistrarile din contractul individual de munca al salariatului, trebuind sa reflecte situatia reala privind particularitatile muncii desfasurate de salariat.

Potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:

a) neinfiintarea registrului si/sau netransmiterea acestuia in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in termenele si forma prevazute de prezenta hotarare;
b) refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca registrul in forma electronica, precum si dosarul personal al salariatilor;
c) necompletarea registrului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari.
d) neinregistrarea contractelor individuale de munca in registru anterior inceperii activitatii;
e) completarea registrului cu date eronate.
Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a)-c), cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
b) cea prevazuta la lit. d), cu amenda de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de munca neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei;
c) cea prevazuta la lit. e), cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei (art. 8 alin. 2 din H.G. nr. 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca, in conformitate cu dispozitiile alin. (3) din acelasi articol. In consecinta, daca doriti ca salariatii sa fie incadrati pe pozitia de marcator piese - cod 932003 conform COR, veti intocmi acte aditionale privind modificarea ocupatiei/functiei si veti inregistra actele aditionale cu noua ocupatie in REVISAL. Modificarea functiei si inregistrarea ca atare nu poate constitui motiv de sanctionare contraventionala de catre inspectorii de munca.

Daca insa, in urma controlului efectuat de inspectorii de munca, se descopera inadvertenta dintre inregistrarile din trecut din contractele de munca ale salariatilor si cele din REVISAL, veti putea fi sanctionat contraventional pentru completarea Registrului cu date eronate, conform art. 8 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Si in cazul in care doriti sa corectati ocupatia/functia din REVISAL inregistrand-o pe cea reala conform contractului individual de munca, exista riscul de a fi sanctionat contraventional in temeiul aceluiasi articol sau al art. 8 alin. (1) lit. c) din H.G. nr. 161/2006, pentru necompletarea registrului in conformitate cu prevederile acestui act normativ.

Prin urmare, riscul sanctionarii contraventionale cu amenda exista, insa aplicarea sanctiunii este supusa unui termen de prescriptie in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (act normativ ce completeaza art. 8 din H.G. nr. 161/2006).

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectare functie Revisalregim sanctionareact aditional modificare CIM

Data aparitiei: 07 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Regimul sanctionar si diferenta dintre functia din CIM si cea inregistrata in Revisal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]