Din dorinta de a pune capat exploatarii angajatilor, o noua propunere legislativa a fost depusa in data de 15.02.2018 la Senat, in ceea ce priveste munca suplimentara si prevederile acesteia.
In momentul de fata, art. 260 din Legea n. 53/2003 - Codul Muncii prevede, la litera i, ca: "i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei"
Mai multi senatori si deputati de la PSD si USR doresc modificarea art. 260, asa ca propunerea legislativa sugereaza ca prevederile de la litera i sa fie modificate in: "i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara".
Motivele pentru care se propunere aceasta modificare:
- nu exista o corelare a cuantumului amenzilor si a numarului de ore suplimentare efectuate, numarul de salariati care au facut ore suplimentare, etc
- amenda cuprinsa intre 1.500 lei si 3.000 lei nu are cum sa puna capat exploatarii angajatilor, avand o valoare modica
- "orele suplimentare sau drumul catre burnout", initiatorii aducand aminte de faptul ca, expunerea salariatilor la un program indelungat de munca ii influenteaza negativ pe acestia, care vor suferi din pricina oboselii cronice, riscand sa se imbolnaveasca, in timp
...expunerea completa a motivelor o poti vedea aici >>>
Ramane de vazut ce curs va avea aceasta propunere legislativa si daca va lua votul favorabil al deputatilor.
Ce este fenomenul job burnout si cum ii poate afecta pe angajati
Ca joburile din ziua de astazi sunt din ce in ce mai solicitante, nu mai este un secret pentru nimeni, iar angajatii, chiar si cei tineri, incep sa se resimta.
Asa s-a nascut termenul de "job burnout", care se refera la oboseala pe care o resimt salariatii dupa serviciu. Acestia sunt in general salariatii care au foarte multe sarcini la birou, muncesc peste program si se simt extenuati. Desigur ca acasa sunt nevoiti sa se confrunte cu alte probleme, ceea ce creeaza un adevarat stres pentru acesti angajati.
Iata ce a declarat Mihai Casu, medic primar psihiatru: "Undeva pana la 50% dintre tinerii angajati sufera intr-un fel sau altul de sindromul "burnout"...citeste mai multe aici >>>