Legea privind combaterea evaziunii fiscale s-a modificat dramatic prin implementarea unor pedepse cu inchisoarea cat se poate de drastice.
Aceste masuri vin pe fondul cresterii neregulilor in campul muncii. Numai in perioada 11-15 martie 2013, Inspectia Muncii a desfasurat actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 2.973.900 de lei. Au fost depistate 288 persoane care lucrau fara forme legale.
In domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 2.352 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2.228.400 de lei. Pentru munca la negru valoarea amenzilor a fost de 1.651.000 de lei.
Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare au fost inaintate 10 propuneri de cercetare penala cu privire la angajatorii care au incalcat legea. Pentru 30 de persoane fizice s-au aplicat sanctiuni contraventionale pentru ca au acceptat sa munceasca fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma scrisa.
In urma controalelor, inspectorii de munca au dispus in domeniul relatiilor de munca 5.535 de masuri iar in domeniul securitatii si sanatatii in munca 2.457. Inspectia Muncii va urmari, prin inspectoratele teritoriale de munca indeplinirea in termen a masurilor dispuse de inspectori.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In acest context, Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 146/19.03.2013.
Redam mai jos principale modificari aduse noua hotarare.
Astfel, potrivit noilor reglementari, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.
De asemenea, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.
Totodata, impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani.
Se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.
Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, prevazute la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 respectiv:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Fiscala si ale Codului de Procedura Penala.
Daca prin faptele prevazute la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani.
In cazul producerii unui prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani.