Valabil la 2.09.2011
Pentru stabilirea programului de lucru si de odihna in cadrul unei societati, se va tine cont de prevederile in vigoare care privesc mai multe aspecte aferente activitatii in cauza.
Astfel, trebuie stiut ca programul de lucru al fiecarui salariat este de 8 ore zilnic si se stabileste individual, prin contractul individual de munca. In schimb, in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, durata programului de lucru este de 6 ore pe zi.
Angajatorul isi rezerva dreptul de a modifica programul de lucru al salariatilor in functie de necesitatile curente ale acestuia. Superiorul direct (supervizorul) fiecarui salariat va comunica acestuia modificarea de program, cat si solicitarea de ore suplimentare.
De asemenea, nu este permisa intarzierea salariatilor la serviciu sau plecarea inaintea terminarii programului. Timpul alocat echiparii si dezechiparii nu este inclus in programul normal de lucru. Este considerata intarziere la serviciu orice sosire dupa programul de incepere stabilit. Daca un salariat va avea frecvente intarzieri la programul de lucru, supervizorul va informa imediat conducerea magazinului/ directorul de departament, care va lua masurile necesare ce se impun.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
In plus, angajatilor nu le este permisa parasirea locului de munca fara autorizarea expresa a supervizorului direct, cu exceptia indeplinirii sarcinilor de serviciu. Salariatilor nu le este permisa prezentarea la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor, respectiv consumul bauturilor alcoolice sau al drogurilor in timpul programului de lucru.
Salariatii pot parasi locul de munca in timpul programului de lucru pentru motive bine intemeiate si in ocazii speciale (denumite invoiri) numai cu acordul expres si prealabil al Supervizorul ui, prin completarea cererii de invoire motivata. Numarul invoirilor nu poate fi mai mare de 3 in decursul a 3 luni consecutive. Absentele nemotivate ale salariatului sunt considerate abateri disciplinare si se sanctioneaza conform dispozitiilor prezentului Regulament Intern.
Salariatii din magazin care doresc modificarea programului de lucru pot apela la varianta schimbului de tura cu un coleg, cu acordul prealabil al respectivului coleg si al conducerii magazinului. Schimbul de tura se aproba printr-o "Cerere de schimb de tura" intocmita de solicitant si de persoana care il inlocuieste si aprobata de catre un membru al conducerii magazinului.
Cererea va fi pastrata la administratia magazinului timp de 30 de zile de la efectuarea schimbului de tura.
Nerespectarea dispozitiilor cuprinse in prezentul capitol poate duce la aplicarea de sanctiuni disciplinare in raport cu gravitatea abaterii savarsite si cu respectarea dispozitiilor legale prevazute de Codul muncii sau la desfacerea disciplinara a contractului individual de munca in temeiul art. 61 lit.(a) din Codul muncii.