Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal discutat recent, se propune ca persoanele juridice care desfasoara activitati de comert si prestari servicii sa fie obligate sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite daca au o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei.
"Se propune reglementarea modificarii pragului cifrei de afaceri, de la 50.000 euro la 10.000 euro in echivalent lei, incepand cu care persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari servicii, au obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite. Pentru a permite operatorilor economici din categoria celor vizati de prevederile sus-mentionate intreprinderea tuturor demersurilor necesare in vederea instalarii terminalelor de plata, inclusiv incheierea contractelor aferente cu institutiile acceptante, s-a prevazut faptul ca masura va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023", conform proiectului ordonantei de modificare a Codului Fiscal, informeaza
Agerpres.
In acest context, reducerea pragului cifrei de afaceri de la 50.000 la 10.000 de euro va ajuta la cresterea bancarizarii operatiunilor banesti, un nivel redus al acestora reprezentand principalul factor de mentinere a unui nivel ridicat al evaziunii fiscale in domeniul vanzarilor cu amanuntul/ridicata si al prestarilor de servicii.
"Romania trebuie sa ia toate masurile necesare pentru reducerea evaziunii fiscale ca prima conditie a asigurarii sustenabilitatii bugetului public", se mentioneaza in document.
Ministerul Finantelor precizeaza ca masura va asigura o trasabilitate a fluxurilor banesti prin operatiuni bancare, ceea ce conduce la o mai buna fiscalizare a veniturilor realizate de catre operatorii economici, o masura de combatere a evaziunii fiscale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<