In aceasta situatie a aparut, in mod firesc, urmatoarea intrebare: in ce conditii se va acorda de la 1 mai deducerea personala de baza si cea suplimentara unui salariat care are doua sau mai multe contracte de munca la angajatori diferiti?
Raspunsul specialistilor de la www.PortalCodulMuncii.ro este urmatorul
Art. 35 alin. (3) din Codul muncii va fi abrogat la data intrarii in vigoare a Legii 40/2011. Insa, acest lucru nu inseamna ca prevederile legale care stabilesc ca anumite drepturi se acorda acolo unde salariatul are functia de baza si-au incetat aplicabilitatea.
In ceea ce priveste modul de calcul al salariilor, potrivit pct. 112 din Normele metodologice de aplicare a Codul fiscal , in scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se intelege:
- pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documentele specifice care, potrivit reglementarilor legale, sunt asimilate acestora;
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
- in cazul cumulului de functii, locul declarat/ales de persoanele fizice.
Asadar, prin locul unde se afla functia de baza, in cazul cumului de functii, se intelege locul declarat sau ales de persoanele fizice. In vederea acordarii drepturilor care potrivit legislatiei se acorda numai acolo unde salariatul are functia de baza, angajatorul va solicita salariatului sa declare daca isi exercita functia de baza in baza contractului individual de munca potrivit caruia ii acorda drepturile salariale.
In concluzie, salariatii vor beneficia in continuare de deducerea personala de baza acolo unde au declarat/ales functia pe care o considera de baza (din punct de vedere financiar acolo unde au veniturile cele mai mari) si nu vor putea beneficia de aceasta deducere acolo unde fac cumul.