Deducere personala 2024. Cum se calculeaza si ce angajati pot beneficia de aceasta

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Februarie 2024
23 Februarie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
deducere personala
Deducere personala 2024. Cum se calculeaza si ce angajati pot beneficia de aceasta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca potrivit art. 77 din Codul fiscal:
 
Deducere personala - cine are dreptul?
 
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (21) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
 
(2) Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat.
 
(3) Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.
(4) Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de pana la nivelul prevazut la alin. (3) inclusiv, deducerile personale de baza se stabilesc potrivit urmatorului table (…).
 
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste nivelul prevazut la alin. (3) nu se acorda deducerea personala de baza.
 
Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
 
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
 
Astfel, deducerea personala cuprinde:
 
- deducerea personala de baza si
- deducerea personala suplimentara
 
Astfel, avem doua tipuri de deduceri personale una de baza si una suplimentara.
 
Deducerea personala de baza se acorda la functia de baza salariatilor al caror venit brut lunar este de cel mult 5000 lei. Ulterior reglementarii in Codul fiscal a deducerii suplimentare nu au fost publicate norme de aplicare. 
 
Conform Normelor metodologice existente pentru deducerea personala:
 
Daca la un contribuabil intervine o schimbare care are influenta asupra nivelului reprezentand deducerea personala acordata si aceasta schimbare duce la diminuarea deducerii personale, contribuabilul este obligat sa instiinteze platitorul de venituri din salarii in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat angajatorul/platitorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.
 
Din aceasta reglementare putem sa tragem concluzia ca deducerea personala de baza pentru copilul minor nu se mai acorda incepand cu luna urmatoare celei in care copilul implineste 18 ani.
Mama poate sa beneficieze de deducere personala de baza pentru copil si dupa ce acesta implineste varsta de 18 ani daca copilul nu realizeaza venituri mai mari de 600 lei.  Anterior implinirii varstei de 18 ani, copilul minor este considerat intotdeauna intretinut.
 
O alta deosebire fata de copilul minor este acea ca, in cazul copilului major, doar unul dintre parintii il poate lua in intretinere. Deducerea personala suplimentara de 100 lei se acorda doar daca copilul in varsta de pana la 18 ani este inscris intr-o unitate de invatamant.
 
Un punct de vedere oferit de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

Deducere personala - persoane in intretinere?


Pot fi in intretinerea salariatului urmatoarele persoane care pot avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul in a carui intretinere se afla:
  •     sotul sau sotia salariatului;
  •     copii; 
  •     alti membrii de familie pana la gradul al doilea de rudenie.

Din punct de vedere al gradului de rudenie sau afiliatie persoanele aflate in intretinere pot fi:
  •     sotul sau sotia salariatului;
  •     rudele salariatului, pana la gradul al doilea inclusiv;
  •     rudele sotului sau sotiei salariatului, pana la gradul al doilea inclusiv.

Indiferent de gradul de rudenie, esential in stabilirea cuantumului deducerii este numarul acestor persoane considerate in intretinerea salariatului. in categoria "alt membru de familie aflat in intretinere" se cuprind rudele salariatului si ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv. Nivelul deducerii personale va fi stabilita in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere si de veniturile salariatului.

Sunt considerati alti membri de familie urmatoarele rude ale salariatului sau ale sotiei sau sotului acestuia:
  •     parintii salariatului sau ai sotiei sau sotului acestuia;
  •     bunicii salariatului sau ai sotiei sau sotului acestuia;
  •     nepotii salariatului pe linie dreapta descendenta, nemaifiind cuprinsi nepotii de frate/sora ai salariatului;
  •     fratii sau surorile salariatului sau ai sotiei sau sotului acestuia.
  • Dupa gradul de rudenie rudele se grupeaza astfel:
     
  •     rude de gradul intai, cum ar fi: parinti (pe linie ascendenta) si copii (pe linie descendenta);
  •     rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici (pe linie ascendenta), nepoti pe linie descendenta) si frati/surori (pe linie colaterala).

Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina angajatorului, la functia de baza, pe baza documentelor prezentate de salariat.

1) Sotul sau sotia salariatului

Dreptul la deducere personala pentru sotul sau sotia aflata in intretinere se acorda daca este indeplinita si conditia privind veniturile realizate de acesta. Sotul sau sotia salariatului va putea fi in intretinerea acestuia daca veniturile lunare ale acestuia/acesteia sunt situate sub plafonul lunar de 250 lei.


2) Copiii minori ai salariatului

Copiii minori sunt considerati intotdeauna intretinuti, indiferent de suma veniturilor impozabile si neimpozabile pe care le pot realiza. Copilul minor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, incadrat in munca in conditiile Codului muncii, devine la randul lui contribuabil si beneficiaza de deducere personala la randul lui, situatie in care parintii nu mai au dreptul la deducerea personala, pe considerentul acordarii o singura data.

Aceasta reprezinta singura exceptie de la regula potrivit careia copii minori sunt in intretinere indiferent de suma veniturilor realizate.

Copiii minori ai salariatului sunt in intretinerea acestuia, chiar daca:

    se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala,
    se afla in unitati de invatamant,
inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati.  



3) Mai multi copii minori

Potrivit art. 56 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi salariati, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur salariat, conform intelegerii intre parti.

In situatia in care intr-o familie sunt mai multi copii aflati in intretinere, deducerea personala se poate acorda astfel:

    integral unuia dintre parinti pentru toti copiii, sau
    fiecarui parinte pentru cate un numar de copii, conform intelegerii dintre parinti.  


In situatia in care intr-o familie sunt mai multi copii aflati in intretinere, copii vor fi preluati in intretinerea unuia dintre parinti conform intelegerii dintre parti. Asadar, nu se va fractiona intre parinti deducerea personala pentru fiecare copil aflat in intretinere.

Adeverinta deducere personala


Parintii, daca sunt salariati, vor prezenta angajatorului:
  •     fie o declaratie pe propria raspundere din partea sotului/sotiei,
  •     fie o adeverinta emisa de angajatorul acestuia/acesteia, dupa caz,
  • din care sa rezulte numarul si identitatea copiilor care sunt preluati in intretinere de fiecare sot/sotie.

Declaratia, respectiv adeverinta pentru deducere personala trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente: numele si prenumele parintelui, calitatea acestuia (tata/mama), codul numeric personal al parintelui, numele si prenumele copiilor pentru care se acorda deducere personala, codul numeric personal al fiecarui copil, data nasterii fiecarui copil.

Suma reprezentand deducerea personala  pentru fiecare copil minor se va acorda astfel:

    pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui, de deducerea personala beneficiaza integral unul dintre parinti, conform intelegerii dintre acestia, respectiv tutorele, incepand cu luna in care se naste copilul, daca evenimentul se produce in anul fiscal de referinta.

Parintele, persoana fizica romana cu domiciliul in Romania, care solicita acordarea deducerii personale pentru copii aflati in intretinere in situatia in care copilul nu are cetatenie romana, trebuie sa solicite organului fiscal numarul de identificare fiscala pentru copilul respectiv.

    pentru copii minori ai salariatului proveniti din casatorii anterioare, dreptul la deducere personala pentru o persoana (pentru copilul aflat in intretinere) revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul sau unuia dintre soti care formeaza noua familie, conform intelegerii dintre acestia, netinand cont de faptul ca s-a facut o adoptie cu efecte restranse si chiar daca parintii firesti ai acestuia contribuie la intretinerea lui prin plata unei pensii de intretinere.  

Parintele caruia nu i-a fost incredintat copilul ca urmare a pronuntarii unui divort nu are dreptul la deducere personala pentru copil aflat in intretinere, in timp ce sotul din a doua casatorie al mamei copilului careia i-a fost incredintat copilul poate beneficia de aceasta deducere personala, conform intelegerii dintre sotii care formeaza noua familie (sotul din a doua casatorie si mama copilului). Plata unei pensii de intretinere nu da dreptul la deducere personala parintelui obligat la aceasta plata.

    pentru copii minori primiti in plasament sau incredintati unei persoane sau unei familii, deducerea personala pentru acest copil se acorda astfel:
-    persoanei care l-a primit in plasament sau careia i s-a incredintat copilul;
-    unuia dintre soti care formeaza familia careia i-a fost incredintat sau i-a fost dat in plasament copilul, conform intelegerii dintre acestia.


Nu se tine seama de nivelul alocatiei lunare de intretinere acordata pentru fiecare copil incredintat sau dat in plasament, al carui cuantum se indexeaza prin hotarare a Guvernului. Pe durata plasamentului, domiciliul copilului este la persoana la care a fost dat in plasament.

    Pentru copiii aflati in intretinerea unei familii, dreptul de a fi luat in intretinere se acorda unuia dintre parinti, conform intelegerii dintre acestia. Astfel, in situatia in care intr-o familie sunt mai multi copii aflati in intretinere, acestia vor fi preluati in intretinerea unuia dintre parinti conform intelegerii dintre parti.

Nu beneficiaza de deducere personala pentru copiii aflati in intretinere:

    parintii ai caror copii sunt dati in plasament sau incredintati unei familii ori persoane;
    parintii copiilor incredintati unui organism privat autorizat sau unui serviciu public autorizat, in cazul in care parintii respectivi sunt pusi sub interdictie sau sunt decazuti din drepturile parintesti.



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]