1) salariatii au dreptul la 30 de zile de concediu fara plata acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamântul superior, seral si fara frecventa;
2) pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii pot beneficia, cu acordul angajatorului, si de alte perioade de concediu fara salariu.
SFATUL NOSTRU
Durata concediului fara plata negociat de angajat si angajator poate depasi durata prevazuta de contractul colectiv, intrucât libertatea de negociere se manifesta atât la nivel colectiv (când se negociaza contractele colective), cât si la nivel individual (când se negociaza contractele individuale de munca).
In cazul in care considera ca este necesar, angajatorul poate incadra pe durata concediului fara plata o alta persoana, cu care are posibilitatea de a incheia un contract de munca pe durata determinata, potrivit art. 81 lit. a) din Codul muncii.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Potrivit art. 43 alin. (5) din Contractul colectiv de munca unic incheiat la nivel national, in cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.
Nu este asadar vorba despre somajul tehnic, care presupune dreptul salariatului la o indemnizatie de 75% din salariu, prin urmare nici conditiile acordarii somajului tehnic nu sunt aplicabile.
De retinut insa ca acest concediu fara plata nu se poate acorda de catre angajator unilateral, ci trebuie sa existe si acordul sindicatului (nu insa si acordul individual al salariatului care este trimis in concediu).