Alte concedii fara plata prevazute prin contractele colective de munca

05 Aprilie 2011
05 Aprilie 2011
contracte de muncaconcedii fara platasalariatcontract colectiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cazurile in care salariatului i se poate acorda un concediu fara plata sunt prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. in orice caz, drepturile astfel negociate nu vor putea fi sub nivelul celor prevazute de Contractul colectiv de munca unic la nivel national, care prevede la art. 61 ca:

1) salariatii au dreptul la 30 de zile de concediu fara plata acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamântul superior, seral si fara frecventa;

2) pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii pot beneficia, cu acordul angajatorului, si de alte perioade de concediu fara salariu.

SFATUL NOSTRU

Durata concediului fara plata negociat de angajat si angajator poate depasi durata prevazuta de contractul colectiv, intrucât libertatea de negociere se manifesta atât la nivel colectiv (când se negociaza contractele colective), cât si la nivel individual (când se negociaza contractele individuale de munca).

In cazul in care considera ca este necesar, angajatorul poate incadra pe durata concediului fara plata o alta persoana, cu care are posibilitatea de a incheia un contract de munca pe durata determinata, potrivit art. 81 lit. a) din Codul muncii.

Potrivit art. 43 alin. (5) din Contractul colectiv de munca unic incheiat la nivel national, in cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

Nu este asadar vorba despre somajul tehnic, care presupune dreptul salariatului la o indemnizatie de 75% din salariu, prin urmare nici conditiile acordarii somajului tehnic nu sunt aplicabile.

De retinut insa ca acest concediu fara plata nu se poate acorda de catre angajator unilateral, ci trebuie sa existe si acordul sindicatului (nu insa si acordul individual al salariatului care este trimis in concediu).



 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]