Intrebare 1
Perioadele de suspendare a CIM conform art. 50 si art. 54 din Codul muncii, acumulate de catre un salariat in cursul anului, afecteaza durata concediului de odihna, avand in vedere prevederile art. 140 alin. (2) din Codul muncii?
Raspuns:
Perioadele de suspendare a raporturilor de munca in baza art. 50 din Codul muncii (suspendarea de drept a contratului individual de munca), respectiv art. 54 din Codul muncii (concedii fara plata pentru interese personale), diminueaza durata concediului de odihna la care are dreptul salariatul in conditiile art. 140 alin. (2) din Codul muncii.
Recomandarea noastra este sa specificati in mod expres in cadrul regulamentului intern, contractului individual de munca sau dupa caz, contractului colectiv de munca la nivel de unitate care sunt situatiile de suspendare a raporturilor de munca care diminueaza durata concediu de odihna cuvenit in anul respectiv.
Va tragem atentia ca durata concediilor pentru formare profesionala ori studii, nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna, indiferent daca au fost platite de angajator sau au fost solicitate sub forma unor concedii fara plata (art. 153 din Codul muncii).
Intrebare 2
Daca acestesuspendari au avut loc dupa efectuarea concediului de odihna, trebuie regularizata indemnizatia de concediu de odihna acordata initial?
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Raspunsul este pozitiv in acest caz, insa reiteram recomandarea noastra de a stabili in mod expres situatiile de suspendare a raporturilor de munca care duc la diminuarea durata concediu de odihna. Va recomandam efectuarea acestei regularizari numai ulterior stabilirii acestor situatii.
Regularizarea va avea loc in acest caz, avand la baza principiul juridic al platii nedatorate, prevatut de art. 272 din Codul muncii.