Durata negocierii contractului colectiv de munca. Noi prevederi in Legea Dialogului Social

29 August 2012
29 August 2012
contract colectiv muncaLegea 62/2011negociereaCCM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Dezbatem mai jos cazul unei societati cu un CCM la nivel de unitate care a expirat in aprilie. In luna august societatea negociaza cu reprezentantul salariatilor fara a se ajunge insa la o intelegere. Potrivit Legii nr. 130/1996, art. 3, se putea relua negocierea in 12 luni (cand negocierea nu se finaliza cu CCM), insa actualmente aceasta prevedere nu mai exista in Legea Dialogului Social. Vom vedea astfel cum se poate rezolva situatia in cazul in care nu se poate finaliza negocierea cu incheierea unui CCM.


Raspuns:

Potrivit art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea colectiva este obligatorie la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati. Prin urmare, orice unitate care are mai mult de 20 de angajati are obligatia negocierii CCM.
Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.

Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile  calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.

In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.

In conformitate cu prevederile art 129 alin. (5) din Legea 62/2011 a dialogului social durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
Totodata, art. 141 alin. (3) din acelasi act normativ prevede ca in cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca (CCM), partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.

Astfel, negocierea este obligatorie nu insa si  incheierea unui contract colectiv de munca. Asadar, daca au trecut mai mult de 60 de zile de la data initierii negocierii sau a fost depasit termenul maxim stabilit de catre parti pentru negociere, negocierea inceteaza fara incheierea unui contract colectiv de munca (CCM) insa partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]