Durata negocierii contractului colectiv de munca. Noi prevederi in Legea Dialogului Social

contract colectiv muncaLegea 62/2011negociereaCCM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Dezbatem mai jos cazul unei societati cu un CCM la nivel de unitate care a expirat in aprilie. In luna august societatea negociaza cu reprezentantul salariatilor fara a se ajunge insa la o intelegere. Potrivit Legii nr. 130/1996, art. 3, se putea relua negocierea in 12 luni (cand negocierea nu se finaliza cu CCM), insa actualmente aceasta prevedere nu mai exista in Legea Dialogului Social. Vom vedea astfel cum se poate rezolva situatia in cazul in care nu se poate finaliza negocierea cu incheierea unui CCM.


Raspuns:

Potrivit art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea colectiva este obligatorie la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati. Prin urmare, orice unitate care are mai mult de 20 de angajati are obligatia negocierii CCM.
Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.

Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile  calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.

In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.

In conformitate cu prevederile art 129 alin. (5) din Legea 62/2011 a dialogului social durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
Totodata, art. 141 alin. (3) din acelasi act normativ prevede ca in cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca (CCM), partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.

Astfel, negocierea este obligatorie nu insa si  incheierea unui contract colectiv de munca. Asadar, daca au trecut mai mult de 60 de zile de la data initierii negocierii sau a fost depasit termenul maxim stabilit de catre parti pentru negociere, negocierea inceteaza fara incheierea unui contract colectiv de munca (CCM) insa partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv muncaLegea 62/2011negociereaCCM

Data aparitiei: 29 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Durata negocierii contractului colectiv de munca. Noi prevederi in Legea Dialogului Social Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]