Iata o situatie destul de complexa, pe care o vom clarifica in randurile de mai jos.
Vom incepe prin a va aminti faptul ca expirarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata constituie o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca.
Evident, contractul individual de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului, independent de vointa angajatorului sau a salariatei.
In situatia in care salariata, anterior expirarii duratei contractului, va intra in concediu de risc maternal, plata indemnizatiei de concediu medical va putea fi preluata de casa de asigurari sociale de sanatate.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Mare atentie la faptul ca drepturile la concedii si indemnizatii care s-au nascut anterior situatiei de incetare a activitatii angajatorului sau inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Nu uitati faptul ca plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru drepturile care s-au nascut anterior situatiei de incetare a contractului de munca se efectueaza pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale.
Iata si ce acte depun persoanele interesate l;a casele de asigurari de sanatate, in vederea preluarii in plata din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a drepturilor care s-au nascut anterior situatiilor prevazute la alin. (1):
a) lista angajatilor aflati in plata de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) situatia platii lunare a drepturilor pana la data depunerii documentatiei;
c) actul legal prin care s-a dispus incetarea raportului de munca, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale si alte acte prevazute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) in cazul expirarii termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, se mai depune si copia de pe contractul individual de munca, cu viza inspectoratului teritorial de munca, dupa caz;
f) in cazul incetarii activitatii angajatorului, se mai depune si unul dintre urmatoarele acte:
- actul oficial care atesta inceperea procedurii de incetare a activitatii angajatorului (incheierea judecatorului-sindic, hotararea adunarii generale a actionarilor, ramasa definitiva, privind lichidarea administrativa);
- copie legalizata de pe certificatul de incheiere privind radierea din registrul comertului (pentru angajatori, agenti economici);
- confirmarea scrisa a expirarii valabilitatii sau a anularii autorizatiei de functionare ori a autorizatiei de libera practica (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate incheiat de unitatile fiscale teritoriale;
- copie legalizata de pe actul de desfiintare a organizatiei cooperatiei mestesugaresti;
- confirmarea scrisa a expirarii mandatului exercitat in cadrul autoritatii elective, executive, legislative sau judecatoresti;
- orice alte acte prevazute de legislatia in materie in vigoare la data incetarii activitatii angajatorului.
Atentie! Beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru crestere copil persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.
In concluzie, in vederea preluarii in plata din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a drepturilor care s-au nascut anterior situatiei de incetare a contractului de munca, angajatorii sau, dupa caz, persoanele interesate depun, dupa caz, la casele de asigurari de sanatate, actele mentionate mai sus. Pe cale de consecinta daca la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat contractul de munca salariata se va afla deja in concediu medical, contractul de munca va inceta de drept iar indemnizatia va fi preluata in plata de casa de asigurari sociale de sanatate.
Analiza realizata de PortalCodulMuncii.ro