AFP a anuntat ca medicii si asistentele din Europa de Est, inclusiv din Romania, aleg din ce in ce mai mult sa plece in Occident pentru un salariu mai mare si conditii de lucru mai bune, iar acest exod s-a amplificat in special in tarile afectate cel mai mult de criza.
Cei care se hotarasc sa plece, de preferinta in Marea Britanie, Suedia sau Germania, sunt in special tinerii, si intr-o masura mai mica cei care au trait deja in strainatate.
In Romania, tara aflata in continuare in recesiune, tabloul general nu este deloc flatant, numarul celor care vor sa plece in strainatate dublandu-se practic, cu 2.779 de medici intr-un an, potrivit sursei citate. Medicii romani se confrunta, pe fondul crizei economice, cu dilema tot mai acuta de a ramane in tara sau de a pleca in strainatate pentru salarii mai mari si conditii de lucru mai bune.
In Bulgaria si in Romania nu este prevazuta nicio masura pentru "controlarea hemoragiei", comenteaza AFP.
In schimb, Polonia a reusit sa reduca net exodul medicilor incepand din 2005, reevaluandu-le salariul si investind in formare. Pe langa remuneratie, medicii se decid sa plece si din cauza proastei functionari a sistemelor de sanatate din tarile lor.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
"In sistemul actual, de multe ori calitatea tratamentului nu este o prioritate", declara Ivo Kolts, doctor si profesor la Universitatea Tartu, din estul Estoniei. "Spitalele estone prefera deseori sa realizeze analize medicale inutile (...), deoarece statul plateste subventii pentru acest gen de interventii, indiferent daca pacientul are nevoie sau nu de ele", subliniaza el.