AFP: In Romania exista o hemoragie a fortei de munca din domeniul medical

mediciforta de muncaexodstrainatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AFP a anuntat ca medicii si asistentele din Europa de Est, inclusiv din Romania, aleg din ce in ce mai mult sa plece in Occident pentru un salariu mai mare si conditii de lucru mai bune, iar acest exod s-a amplificat in special in tarile afectate cel mai mult de criza.

Cei care se hotarasc sa plece, de preferinta in Marea Britanie, Suedia sau Germania, sunt in special tinerii, si intr-o masura mai mica cei care au trait deja in strainatate.

In Romania, tara aflata in continuare in recesiune, tabloul general nu este deloc flatant, numarul celor care vor sa plece in strainatate dublandu-se practic, cu 2.779 de medici intr-un an, potrivit sursei citate. Medicii romani se confrunta, pe fondul crizei economice, cu dilema tot mai acuta de a ramane in tara sau de a pleca in strainatate pentru salarii mai mari si conditii de lucru mai bune.

In Bulgaria si in Romania nu este prevazuta nicio masura pentru "controlarea hemoragiei", comenteaza AFP.

In schimb, Polonia a reusit sa reduca net exodul medicilor incepand din 2005, reevaluandu-le salariul si investind in formare. Pe langa remuneratie, medicii se decid sa plece si din cauza proastei functionari a sistemelor de sanatate din tarile lor.

"In sistemul actual, de multe ori calitatea tratamentului nu este o prioritate", declara Ivo Kolts, doctor si profesor la Universitatea Tartu, din estul Estoniei. "Spitalele estone prefera deseori sa realizeze analize medicale inutile (...), deoarece statul plateste subventii pentru acest gen de interventii, indiferent daca pacientul are nevoie sau nu de ele", subliniaza el.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mediciforta de muncaexodstrainatate

Data aparitiei: 24 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

AFP: In Romania exista o hemoragie a fortei de munca din domeniul medical Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]