Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Descarca ACUM - Model Contract Individual de Munca 2024
Ca orice contract, contractul de munca este rezultatul acordului de vointe dintre cele doua parti, intre care se incheie. Angajatorul si salariatul negociaza si, ajunsi la un acord, incheie contractul de munca. Atat de simplu? Nu. Contractul de munca nu seamana cu celelalte contracte. In cazul contractului de munca, prevederile legale sunt foarte restrictive.
Contract individual de munca 2024
Partile nu pot negocia orice si nu pot cuprinde in contractul incheiat orice clauze.Codul muncii prevede chiar ca stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei (art. 260 alin. (1) lit. d)).
Pe langa aceasta sanctiune contraventionala, clauzele respective se vor considera nescrise, deci se vor aplica in locul lor dispozitiile legii.
Capacitatea deplina de a incheia un contract individual de munca se dobandeste la implinirea varstei de 16 ani (art. 13 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Varsta minima de incadrare in munca este, potrivit art. 45 alin. (4) din Constitutie, de 15 ani. In concordanta cu aceasta norma constitutionala, art. 13 alin. (2) stabileste ca persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
Prin urmare, intre 15 si 16 ani persoana dispune de o capacitate restransa de a se incadra in munca.
Acordul trebuie dat de ambii parinti (cu exceptia faptului cand unul dintre ei este decazut din drepturile parintesti, pus sub interdictie sau se afla in neputinta, din orice imprejurare, de a-si manifesta vointa). In ipoteza ca intre parinti nu se realizeaza un acord, hotararea cu privire la incuviintarea incheierii contractului de munca se ia de catre cutoritatea tutelara.
- minorii in varsta de pana la 15 ani (art. 3 alin. (3) din Codul muncii, republicat);
- persoanele puse sub interdictie judecatoreasca din cauza alienatiei sau debilitatii mintale (chiar daca au peste 16 ani).
In mod traditional, contractul individual de munca se considera ca are caracter consensual, adica, independent de eventuala sanctiune contraventionala aplicata angajatorului, el producea efecte juridice chiar si daca nu era incheiat in forma scrisa. Legea nr. 40/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 225 din 31 martie 2011, a modificat aceasta regula. In prezent, potrivit art. 16 alin. (1) in noua sa redactare, „Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului”.In prezent, contractul de munca neincheiat in forma scrisa este nul absolut si nu poate produce niciun efect juridic.
Angajatorul este obligat ca anterior inceperii activitatii sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Neindeplinirea obligatiei angajatorului de a-i inmana salariatului un exemplar din contractul individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei (art. 260 alin. (1) lit. p) din Codul muncii, republicat).
Sintetizand, ordinea etapelor necesare la incheierea contractului de munca este:1. redactarea contractului de munca in scris;2. inmanarea unui exemplar salariatului;3. inregistrarea contractului in REVISAL;4. inceperea activitatii.In anumite situatii, contractul de munca este valabil numai daca este insotit de o serie de documente, cel mai adesea acte administrative, solicitate prin lege in anumite domenii.
Contract individual de munca 2024. Documente obligatorii
La incheierea contractului individual de munca veti avea in vedere verificarea sustinerilor salariatului prin prezentarea de documente doveditoare ale acestora.
Ca angajator, solicitati anumite acte corespunzatoare propriilor interese, pentru a verifica daca respectivul candidat la angajare corespunde.
1. cartea de identitate (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005);
2. adeverinta de la angajatorul precedent, care sa ateste activitatea desfasurata la acesta, vechimea in munca, in meserie sau in specialitate. Angajatorul are obligatia de a elibera aceasta adeverinta, potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii;
3. curicullum vitae, modelul comun european (Hotararea Guvernului nr. 1021/2004);
4. diplome de studii;
5. avize, autorizatii;
6. avizul sau certificatul medical;
7. cazierul judiciar (Hotararea Guvernului nr. 1.373/2004) - pentru cei ce urmeaza a fi angajati gestionari, vor prezenta o dovada eliberata de agentul economic, autoritatea sau institutia publica in care a fost anterior incadrat, din care sa rezulte ca nu a produs pagube sau in situatia in care a produs, natura acestora si daca ele au fost acoperite (art. 6 din Legea 22/1969).
8. nota de lichidare daca persoana a mai fost angajata, din care rezulta situatia debitelor la angajatorul precedent;
9. fisa de evaluare a performantelor profesionale individuale din anul anterior (fotocopie), respectiv recomandare de la angajatorul precedent.
Daca persoana se incadreaza in munca pentru prima data, recomandarea se va putea elibera de catre unitatea de invatamant absolvita.