Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR) a anuntat in cursul unei discutii ce a avut loc in data de 13 iulie 2023 ca cele mai mari salarii, de peste 11.000 lei, sunt in sectorul IT, astfel ca facilitatile fiscale in acest domeniu, care sunt deja de 10 ani de zile, si-au atins scopul.
Concret, reprezentantii Guvernului iau in calcul eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii din unele sectoare precum agricultura si industria alimentara, constructii, IT, observa
Agerpres:
"INS-ul a dat ieri publicitatii salariile medii. Salariile medii brute din constructii sunt undeva la 5.000 lei, adica nu sunt niste salarii extraordinare, dupa urma carora mai poti sa mai iei in continuare taxe si impozite. Cele mai mari salarii, de peste 11.000 lei, sunt in sectorul IT - si aici suntem de acord cu totii ca aceasta facilitate, care e deja de 10 ani de zile, si-a atins maximumul. In momentul in care salariile din IT sunt pe locul I in economie, e clar ca nu mai e nevoie de aceasta facilitate. O facilitate e creata pe o perioada limitata de timp, sa ajuti un sector care din diverse motive nu performeaza. Aici cred ca trebuie analizat, trebuie vazut inca o data daca mai sunt necesare - si putem sa discutam orice tip de masura de la 1 ianuarie", a precizat Florin Jianu.
Opt din zece IMM-uri nu sunt de acord cu eliminarea facilitatilor fiscale din IT
Cu toate acestea, opt din zece IMM-uri nu sunt de acord cu eventualele modificari ale Codului fiscal, acestia precizand ca cel mai mare impact negativ l-ar avea cresterea valorii TVA, renuntarea la cota unica si renuntarea la facilitatile CASS pentru constructii si agricultura.
In pofida acestor circumstante, CNIPMMR a mai mentionat ca aceste posibile modificari ale Codului Fiscal ar urma sa intre in vigoare de la 1 septembrie 2023.
Totusi, vicepresedintele CNIPMMR, Vali Priceputu, a atras atentia ca aceasta eliminare a facilitatilor fiscale, va duce la o incetinire a motoarelor economiei, in special cele din domeniul constructiilor si al agriculturii. Acesta este de parere ca Romania se va confrunta cu un adevarat exod al fortei de munca, daca aceste previziuni se vor adeveri.
"De ce sectoare vorbim? Ce tipuri de angajati sunt in aceste sectoare? Sunt cei mai vulnerabili angajati. In constructii si in agricultura cine lucreaza? Bogatii Romaniei lucreaza in constructii si in agricultura? Ce fel de angajati avem acolo? Hai sa nu ii aruncam pe acesti oameni in bratele extremismului social, pentru ca astea-s consecintele. In afara sa atragem atentia, intreprinzatorii ce pot sa faca? Atributul iesitului in strada este al sindicatului, nu al patronatelor", a mai precizat Florin Jianu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<