Intrebare: Ce putem face atunci cand un salariat refuza sa se se prezinte la organul competent de expertiza medicala a capacitatii de munca?
Raspuns:
Conform art. 9 alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile, ulterioare, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Concluziile examenului medical consemnate in fisa de aptitudini pot fi: apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt.
Potrivit art. 10 din acelasi act normativ, in conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat". Asadar, in momentul in care pe fisa de aptitudini medicul de medicina muncii a specificat ”apt conditionat”, inseamna ca aceasta persoana este apta de munca doar cu respectarea recomandarii prevazute de medic.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
La art. 39 este prevazuta obligatia lucratorului de a se prezinta la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
In sfarsit, conform art. 8 alin. (1) coroborat cu art. 9 alin. (2) din HG 355/2007 , serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.
Pentru stabilirea aptitudinii in munca, medicul specialist de medicina muncii poate solicita si alte investigatii si examene medicale de specialitate suplimentare.
In consecinta, salariatul are obligatia de a se prezenta la examenele medicale de specialitate suplimentare dispuse de medicul de medicina muncii iar daca nu o face, poate fi sanctionat disciplinar, putand fi chiar concediat disciplinar, evident, cu respectarea procedurii prevazute de lege.