Piata muncii pare sa se redreseze, dar salariile nu cresc corespunzator cu necesitatile oamenilor, asa ca acestia sunt in continuare tentati sa plece din tara. Ne aflam pe locul 2 la capitolul migratie, imediat dupa Siria. In prezent, viitorul nu suna bine, asa ca statul se vede fortat sa ia masuri pentru a incetini exodul care are loc.
Conform unui proiect de lege depus la Senat, viitoarele mame s-ar putea pensiona mai repede, aceasta fiind incercarea autoritatilor romane de a incuraja natalitatea.
Conform proiectului, in Romania se nasc anual mai putin de 200.000 de copii, ceea ce este ingrijorator, avand in vedere ca in ultimii ani rata nasterilor s-a injumatatit. Se pare ca rata totala de fertilitate in Romania a scazut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428.
De aceea putem discuta de un declin demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora, conform Mediafax.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
"Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii ce va ramane fara salariati cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat", este precizat in proiectul de lege depus la Senat.
Iar infertilitatea ramane si ea o problema serioasa a romanilor, avand in vedere ca in urma cu cativa ani in jur de 25% dintre tinerele cupluri aveau probleme de infertilitate.
Problemele de factura economica, un motiv pentru care romancele amana nasterea unui copil
Tocmai pentru ca romancele amana sa nasca un copil din considerente financiare, statul incearca sa gaseasca solutii pentru a rezolva aceasta chestiune extrem de serioasa. Daca natalitatea va continua acelasi trend de diminunare, in 2060 populatia Romaniei ar putea ajunge la 12,5 milioane, arata un studiu al Institutului National de Statistica.
Asadar, proiectul de lege prevede scaderea varstei de pensionare cu cate 2 ani, pentru fiecare copil nascut si crescut pana la varsta de cel putin 10 ani. Vezi expunerea de motive aici.
Peste cinci milioane de romani sunt in strainatate, ceea ce situeaza Romania pe locul 2 la capitolul migratie.
Ramane de vazut cum va reusi Romania sa rezolve aceste probleme, in contextul in care populatia este deja imbatranita, iar legile par sa lucreze in detrimentul cetatenilor.