Retinerea din SALARIU in 2019. Care sunt conditiile care trebuie indeplinite, conform legii?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
19 Iulie 2019
19 Iulie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
retinere salariu 2019conditii retinere salariuart 169 codul munciiCod de procedura civila
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit prevederilor art. 169 alin.(1) din Codul muncii nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

Astfel, in acest caz consideram ca se aplica prevederile Codului de procedura civila (Legea nr. 134/2010) care, la art. 622, prevede ca obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la indeplinire de bunavoie, iar in cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita.


Pentru a intelege mai bine cum se va proceda intr-o astfel de situatie, este relevanta situatia de mai jos:


"Va rog sa-mi spuneti in baza carui document pot retine salariatului 1/3 din venitul salarialnet lunar. Se retine in baza unei Hotarari Judecatoresti sau la rugamintea institutiilor bancare care aduc ca si document justificativ contractul de credit, acesta din urma reprezentand totodata titlu executoriu conform legii si conform celor specificate in adresa, mentionez ca nu este o adresa de infiintare a popririi."



Incepem prin a preciza ca art. 120 din OUG 99/2006, contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii.

In conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) din Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, contractele de credit incheiate de o institutie financiara nebancara, precum si garantiile reale si personale afectate garantarii creditului constituie titluri executorii.


IMPORTANT:

Art. 623 din Codul de procedura civila prevede ca executarea silita a oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor care au ca obiect venituri datorate bugetului general consolidat sau bugetului Uniunii Europene si bugetului Comunitatii Europene a Energiei Atomice, se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel. Prin urmare, chiar daca conform OUG 99/2006 si Legii nr. 93/2009 contractul de credit este titlu executoriu, executarea silita trebuie sa se faca prin executor judecatoresc.

Asadar, pentru a putea face retineri din salariu apreciem ca trebuie sa fie infiintata o poprire, conform art. 781 si urm. din Codul de procedura civila, care sa va fie comunicata de un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit.

Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata tertului poprit, in speta angajatorului, impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntata in dosar. Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar, si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.

In adresa de infiintare a popririi i se va pune in vedere tertului poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile pe care i le datoreaza ori pe care i se va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.


ATENTIE!

Documentul primit de dumneavoastra provine de la o institutie de credit si nu de la un executor judecatoresc. In aceste conditii, simpla comunicare din partea respectivei institutii de credit prin care s-a solicitat angajatorului sa retina o suma de bani din salariul unui angajat nu constituie un act procedural de executare silita, asa incat nici angajatorul nu are calitatea unui tert poprit si nici obligatiile rezultand din aceasta calitate.

Astfel, consideram ca nu puteti efectua retineri din salariul angajatului deoarece NU a fost realizata procedura de executare silita, prin infiintarea popririi, in conditiile legii.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>




NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]