Statele membre UE si contractul colectiv de munca partea I

23 Februarie 2011
23 Februarie 2011
contract colectiv de muncasindicateparti contractantelegislatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Eliminarea din Codul Muncii a contractului colectiv de munca la nivel national reprezinta principalul punct de disensiune intre Guvern si partenerii sociali. Infolegal.ro a facut o trecere in revista a legislatiilor din celelalte state membre UE, referitor la acest contract:

In Germania, la solicitarea uneia sau mai multora dintre partile la negociere, cu aprobarea unei comisii speciale pentru extinderi, in cazul in care cel putin 50% din angajatii sectorului sunt acoperiti de contract, Ministerul Muncii poate extinde aplicarea contractului la intregul sector. Numai pentru sectorul de constructii Ministerul Muncii poate extinde prevederile privind salariul minim din proprie initiativa.

In Austria, Biroul Federal Austriac de Arbitrare poate dispune extinderea la solicitarea uneia sau a ambelor parti la negociere.In practica calitatea obligatoriu de membru al Camerei Economice Austriece asigura acoperirea extinsa a contractelor colective.

In Franta, la cererea uneia sau mai multora dintre partile la negociere, adresata Comisiei Nationale de Negociere Colectiva, Ministerul Muncii poate extinde contractele colective de munca la intreg sectorul sau pentru diferite regiuni geografice.

In Marea Britanie nu exista nici o practica de extindere a contractelor colective in sectorul privat.

In Spania, extinderea este automata pentru tot domeniul acoperit de acord daca este semnat de majoritatea reprezentantilor fiecarei parti contractante. La solicitarea sindicatelor si/sau patronatelor Ministerul Muncii poate extinde acordul in situatiile in care nu exista negociere.

In Italia, desi Constitutia declara contractele colective semnate de „sindicatele reprezentative” obligatorii pentru toti angajatii acoperiti de contract, aceasta prevedere constitutionala nu a fost niciodata pusa in aplicare.

In Portugalia, Ministerul Muncii poate extinde contractul colectiv la nivelul intregului sector sau al unei regiuni geografice din proprie initiativa. Partile interesate pot contesta decizia.

In Bulgaria, contractele colective sunt valabile numai pentru membrii de sindicat.

In Cehia, extinderea este posibila, dar este aplicata rar in practica.

In Polonia, Ministerul Muncii poate extinde acordurile multi-patronale pentru a acoperi patronatele neafiliate intr-un anumit sector, daca situatia este considerata de „interes social vital”.

In Ungaria, la solicitarea uneia sau mai multora dintre partile la negociere si dupa consultarea Comisiei de Reconciliere in Interesul National, Ministerul Muncii poate extinde contractul colectiv la nivelul intregului sector.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]