Intoarcerea din CCC. VIDEO

12 Aprilie 2012
12 Aprilie 2012
micsorarea salariuluiintoarcerea din ccc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Micsorarea salariului. Obligatia angajatorului la acordarea tuturor drepturilor catre salariata

La intoarcerea unei angajate din concediu de crestere copil doresc sa ii micsorez salariul.

Este acest lucru posibil si legal? Exista vreo restrictie in acest sens?

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro




Raspuns: Salariul este element constitutiv ale contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) coroborat cu alin. (3) al art. 17 din Codul muncii , republicat.

Regula in materia modificarii unui element al contractului individual de munca este aceea ca se realizeaza in baza acordului de vointa al ambelor parti contractante, angajat si salariat, materializat sub forma actului aditional la contractul individual de munca in baza art. 17 alin. (5) coroborat cu art. 41 alin. (1) si (3) din Codul muncii , republicat.

Asadar, de principiu, in baza acordului partilor, prin actul aditional incheiat intre angajator si  salariat, se poate modifica contractul individual de munca al acestuia din urma in sensul micsorarii salariului.

Insa exista si regula potrivit careia angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca, in conformitate cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat.

Aceasta inseamna ca daca in privinta salariatei revenite la munca din CCC sunt prevazute anumite drepturi legal sau conventional, atunci angajatorul are obligatia de a le acorda.

Legiuitorul sanctioneaza cu nulitatea  orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi, in conformitate cu dispozitiile art. 38 din Codul muncii , republicat.

Prin urmare, in speta prezentata apreciem ca odata cu revenirea la locul de munca angajatorul are obligatia de a acorda salariatei toate drepturile salariale, insemnand si acele majorari salariale la care are dreptul si care nu i s-au putut aplica la salariu datorita suspendarii CIM pentru concediu pentru cresterea copilului, angajatorul fiind liberat de aceasta obligatie numai daca acorda efectiv aceste drepturi la revenirea salariatei la locul de munca.

Prin urmare, apreciem ca micsorarea salariului odata cu revenirea salariatei la locul de munca nu poate face dovada indeplinirii de catre angajator a obligatiei prevazuta cu titlu imperativ art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat.

Daca insa ulterior revenirii la locul de munca si acordarii tuturor drepturilor legale si conventionale, salariata este de acord cu micsorarea salariului (evident cu respectarea clauzelor CCM aplicabil) atunci apreciem ca se poate realiza prin act aditional la CIM, deoarece nu exista vreo interdictie legala in acest sens.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<

ARTICOLE SIMILARE

INTOARCEREA DIN CCC. VIDEO

Mai multe articole despre intoarcerea din ccc

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]