La intoarcerea unei angajate din concediu de crestere copil doresc sa ii micsorez salariul.
Este acest lucru posibil si legal? Exista vreo restrictie in acest sens?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Diurna legala in Romania si in strainatate
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Raspuns: Salariul este element constitutiv ale contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) coroborat cu alin. (3) al art. 17 din Codul muncii , republicat.
Regula in materia modificarii unui element al contractului individual de munca este aceea ca se realizeaza in baza acordului de vointa al ambelor parti contractante, angajat si salariat, materializat sub forma actului aditional la contractul individual de munca in baza art. 17 alin. (5) coroborat cu art. 41 alin. (1) si (3) din Codul muncii , republicat.
Asadar, de principiu, in baza acordului partilor, prin actul aditional incheiat intre angajator si salariat, se poate modifica contractul individual de munca al acestuia din urma in sensul micsorarii salariului.
Insa exista si regula potrivit careia angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca, in conformitate cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat.
Aceasta inseamna ca daca in privinta salariatei revenite la munca din CCC sunt prevazute anumite drepturi legal sau conventional, atunci angajatorul are obligatia de a le acorda.
Legiuitorul sanctioneaza cu nulitatea orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi, in conformitate cu dispozitiile art. 38 din Codul muncii , republicat.
Prin urmare, in speta prezentata apreciem ca odata cu revenirea la locul de munca angajatorul are obligatia de a acorda salariatei toate drepturile salariale, insemnand si acele majorari salariale la care are dreptul si care nu i s-au putut aplica la salariu datorita suspendarii CIM pentru concediu pentru cresterea copilului, angajatorul fiind liberat de aceasta obligatie numai daca acorda efectiv aceste drepturi la revenirea salariatei la locul de munca.
Prin urmare, apreciem ca micsorarea salariului odata cu revenirea salariatei la locul de munca nu poate face dovada indeplinirii de catre angajator a obligatiei prevazuta cu titlu imperativ art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat.
Daca insa ulterior revenirii la locul de munca si acordarii tuturor drepturilor legale si conventionale, salariata este de acord cu micsorarea salariului (evident cu respectarea clauzelor CCM aplicabil) atunci apreciem ca se poate realiza prin act aditional la CIM, deoarece nu exista vreo interdictie legala in acest sens.