Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati sa lamurim urmatorul aspect: intrucat societatea noastra urmeaza sa trimita la munca niste persoane in Republica Moldova, am dori sa stim daca, intre Romania si Republica Moldova exista acorduri bilaterale referitoare la asigurarile de sanatate, iar in caz afirmativ, ce prestatii acopera acestea.
Cu alte cuvinte am dori sa stim daca angajatii nostri, fiind in continuare platiti in Romania si prin urmare asigurati aici, beneficiaza total sau partial, de aceasta asigurare de sanatate in Rep. Moldova.( este vorba de asigurarea de sanatate prin efectul faptului ca sunt angajati in Romnania si implicit asigurati), ori daca va fi necesar sa incheiem pentru aceste persoane asigurari facultative de sanatate in Rep. Moldova.
Raspuns:
Conform art.13 alin. (1) din Acordul intre Romania si Republica Moldova in domeniul securitatii sociale, daca legislatia unei parti contractante conditioneaza dreptul la prestatii de realizarea unor perioade de asigurare, institutia competenta a acestei parti contractante ia in considerare, daca este necesar, perioadele de asigurare realizate conform legislatiei celeilalte parti contractante, in masura in care acestea nu se suprapun, ca si cum ar fi perioade realizate conform legislatiei primei parti contractante.
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in ceea ce priveste prestatiile in bani in caz de boala si de maternitate, dispozitiile alin. (1) se vor aplica numai daca persoana in cauza desfasoara o activitate si este supusa legislatiei pe teritoriul partii contractante unde a fost introdusa cererea.
In consecinta, salariatii sunt asigurati in Republica Moldova numai daca sunt supusi legislatiei din in acest stat. Perioada de asigurare din Romania va fi luata in calcul in situatia in care perioada de asigurare din Republica Moldova nu este suficienta pentru acordare prestatiilor.
In speta, salariatii nu sunt supusi legislatiei de securitate sociala din Republica Moldova intrucat contributiile sociale sunt datorate in Romania. Drept urmare, nu pot beneficia de prestatii de boala in Republica Moldova prin faptul ca sunt asigurati in Romania.