CCM si organizarea salariatilor pentru negociere - OBLIGATIILE angajatorilor si pasii de urmat, conform Legii 367/2022

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 Mai 2023
11 Mai 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
negocierea colectiva este obligatorienegociere colectiva salariatilegea nr. 367/2022
CCM si organizarea salariatilor pentru negociere - OBLIGATIILE angajatorilor si pasii de urmat, conform Legii 367/2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rog sa ne ajutati cu opinia privind modul de aplicare a Legii 367/2022 privind dialogul social, respectiv Legea 53/2003 Codul Muncii, cu referire la procesele de Alegere a Reprezentantilor Salariatilor si Negociere a Contractului Colectiv de Munca. Conform Codului muncii, Art. 229 (2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati. Totodata, Legea Dialogului Social, prin Art. 57 (1) prevede La angajatorul la care sunt incadrati minimum 10 angajati/lucratori si la care nu exista sindicat, interesele angajatilor/lucratorilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop, conform legii. Care este obligativitatea angajatorului in raport cu cele doua procese de Alegere a Reprezentantilor Salariatilor si Negociere a Contractului Colectiv de Munca? Dar obligativitatea angajatilor?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Legea dialogului social nr. 367/2022 este noua reglementare in domeniul negocierilor colective, care contine conditiile in care se negociaza si se incheie contractul colectiv de munca, precum si modul in care sunt reprezentati angajatorii si salariatii in procesul de negociere.
 
A aparut un excelent instrument practic pentru managerii HR! Este vorba despre o carte tiparita, format A5, cu textul complet al Codului muncii si al noii Legi a dialogului social, detalii AICI >>>
 
Din pacate, desi a aparut aceasta noua lege, Codul muncii nu a fost actualizat corespunzator si, prin urmare, in materia negocierilor colective prevaleaza legea speciala, respectiv Legea nr. 367/2022. Astfel, toti angajatorii trebuie sa respecte prevederile acestei legi in initierea/organizarea negocierilor colective.
 

Negocierea colectiva este obligatorie - in ce conditii?

 
La art. 97 alin. (1) din lege se prevede ca ”Negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva”.
 
Astfel, daca aveti un numar de cel putin 10 salariati este obligatoriu sa initiati negocierea colectiva. Conform art. 175 lit. d), este contraventie neindeplinirea de catre angajatori a obligatiei prevazute la art. 97 alin. (1) – initierea negocierii.
Referitor la alegerea reprezentantilor salariatilor, la art. 57 alin. (3) din Legea dialogului social nr. 367/2022 se prevede ca se interzice angajatorului orice interventie in procesul de alegere a reprezentantilor angajatilor.
 
Avand in vedere aceasta prevedere, in opinia noastra, angajatorul poate face doar ce prevede expres legea.
 

Obligatii angajator in cadrul negocierii colective

 
Astfel, angajatorul:
 
- poate sa faciliteze desfasurarea procedurilor de alegere a reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, dar strict la cererea acestora; in opinia noastra, aceasta facilitare se refera la punerea la dispozitie a unor resurse ca de ex. o sala pentru reuniuni, o imprimanta, computer;
- are obligatia sa informeze toti angajatii unitatii cu privire la continutul procedurilor si/sau regulamentului pentru desfasurarea alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, in termen de maxim 10 zile de la primirea acestuia de la grupul de initiativa al salariatilor - art. 57 alin. (6);
- stabileste, de comun acord cu salariatii, numarul de reprezentanti ai angajatilor conform art. 58 alin. (2);
- negociaza cu reprezentantii salariatilor numarul de ore in cadrul programului normal de lucru, destinat indeplinirii mandatului pe care acestia l-au primit (art. 61)
Insa, nu exista prevederi care sa oblige angajatii sa faca toate aceste demersuri si, daca acestia nu se organizeaza, atunci practic negocierea nu poate avea loc.
Insa ceea ce este important este faptul ca angajatorul are obligatia sa initieze negocierea colectiva si apoi, daca constata ca salariatii nu si-au desemnat reprezentantii care sa participe la negociere, va consemna aceasta situatie de fapt intr-un proces-verbal.
 

Negocierea colectiva - etape

 
Referitor la negocierea colectiva, in opinia noastra, etapele acesteia ar fi urmatoarele:
 
1. Initierea negocierii – art. 97 din lege – aceasta este obligatia angajatorului pe care o poate indeplini printr-un anunt prin care aduce la cunostinta salariatilor ca se initiaza negocierile colective iar pentru aceasta ei trebuie sa-si desemneze reprezentantii, conform prevederilor legii (in anexa la anunt se poate prezenta si un extras din lege, cu prevederile referitoare la desemnarea reprezentantilor salariatilor).
2. Convocarea tuturor partilor indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca. Termen: in 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere prevazute de art. 97 (art. 98 alin. (2)). Apreciem ca aceasta convocare se poate face dupa de salariatii si-au desemnat reprezentantii care pot participa la negociere.
 
Va recomandam sa consultati oricand Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in forma cea mai simpla, cea mai eficienta si cel mai usor de utilizat: in format tiparit, detalii AICI >>>
 
3. Prima sedinta a partilor – reprezinta data certa a la care se considera ca negocierile au fost declansate (art. 98 alin. (6). La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential ce trebuie comunicate sindicatului si termenul in care se face aceasta comunicare. Tot la prima reuniune se consemneaza in procesul verbal toate elementele prevazute la art. 98 alin. (5):
”a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unei imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) in cazul sindicatului/organizatiei sindicale, existenta dovezii reprezentativitatii;
f) in cazul in care nu exista organizatii sindicale, dovada alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, in conformitate cu dispozitiile art. 57 si 58;
g) existenta dovezii convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
h) pentru negocierile la nivel de unitate existenta dovezii personalitatii juridice a sindicatelor;
i) alte detalii privind negocierea”.
4. Derularea negocierilor conform calendarului stabilit la prima sedinta de negociere.
5. Incheierea noului contract colectiv de munca.
6. Inregistrarea noului contract colectiv de munca.
 
Practic, acesta este un proces de negociere si aceasta inseamna ca ambele parti - salariati si angajator - trebuie sa isi doreasca acest lucru si sa faca demersurile necesare pentru ca acest proces sa se poata desfasura.
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]